Brevkassen 1997-1998


Send dit indlæg her




SCD
Internet
Mon, 16 Nov 1998 8:32:47 GMT

Hej Mik!

Jeg startede på scd-diæten for ca. 2 måneder siden. Jeg fik crohns som 23-årig, og har i de 8 år jeg har haft crohns altid troet på en sammenhæng med kosten. Af samme årsag har jeg derfor gennem årene derfor prøvet adskillige udelukkelses- og anti-candida diæter, som også har hjulpet i perioder. Efter et udbrud i min sygdom i sommer vendte jeg tilbage til SCD-diæten, som jeg har hørt og læst meget om, dels på internettet, dels i CCF-bladet. Da jeg samtidig hørte om en kostvejleder som gennem længere tid har brugt Elaines bog i hendes behandling af colitis-crohn og andre sygdomme, og med rigtig gode resultater, besluttede jeg mig for at forsøge! Hun hedder Mia Damhus og bor ved Haslev. (Hendes tlf. er: 56634101.)
Jeg er glad for at have hende, da hun også kan vejlede om evt. tilskud, og andre fif der gør en mave godt! Jeg har haft en helt forrygende start på kuren, hvor min mave fra den ene dag til den anden fra diaré, begyndte at fungere bedre end den har gjort i mange år.
Det varede dog ikke ved, men har givet mig en tro på at jeg kan hente noget her!!
Faktisk tror jeg det var det den hjemmelavede yoghurt som gav mig problemer, selvom jeg havde fulgt opskriften nøje. Jeg havde lånt et vandbad fra et laboratorium, hvor temperaturen reguleres via et termometer som man så sætter på de 40 grader. Anyway...jeg har brugt yoghurt naturel som starter. Ved du eller andre, om man kan bruge en anden starter som f.eks A38 el. øko-acidophilus, som måske ville give en mildere yoghurt?

Sidst men ikke mindst skal du ha´ tak for dit arbejde med hjemmesiden! Det er en stor hjælp at man kan hente information og støtte hvilket jeg tror er vigtigt for at holde ved og ikke tabe modet når der opstår problemer.

Venlig hilsen Susanne.

PS: Nu har jeg fundet et canadisk firma, "Yogourmet", som forhandler en yoghurtmaskine, samt det frysetørrede yoghurtstartermix jeg selv var ude efter. Denne yoghurtmaskine er nævnt i mange gange på den amerikanske hjemmeside, og skulle lave en perfekt yoghurt og også holde temperaturen de 24 timer uden problemer. Jeg har snakket med "Dansk hjemmeproduktion", som er nævnt i bogen, og som forhandler yoghurtmaskiner m.m. Da de maskiner hun har nu ikke fungerer optimalt, lød hun meget positiv overfor at prøve den ovennævnte yogourmet-type. Selv bestiller jeg starter-mixet for at gi´yoghurten en sidste chance....



TIL: Astma-Allergiforbundet
Hovedvejen 92600
Glostrup
 
 
Brøndby 9. oktober 1998
 
Vedr. Alcat-test for fødemiddelintolerance
 
Jeg har læst en artikel i Politiken 19. september 1998, der omtaler den test for fødemiddelintolerance, man kan få lavet hos speciallæge Lene Høj. Jeg har været hos hende i april og september i år, og har fået testet henholdsvis 100 og 40 fødemidler.
 
Efter 7 år med alvorlige helbredsproblemer, er hun den første der har kunnet hjælpe mig. For mig betyder det at min livskvalitet er steget fra uudholdelig til forholdsvis god (men skrøbelig). Efter at have fulgt diæten stramt i 5 måneder kan jeg sige, at jeg ikke på nogen anden måde kunne have nået et tilsvarende resultat. Og det er ikke troen der flytter bjerge. Sort på hvidt kunne jeg i september ved den nye test se, at mine blodreaktioner er blevet 'raskere'. Allerede efter 6 uger på kuren forsvandt den voldsomme nældefeber, jeg har haft dagligt i flere år, som blev udløst af det jeg spiste. Selv det sundeste, mest økologiske og hjemmelavede reagerede jeg overfor. Min historie er lang, men hvis I er interesserede kan I læse den på Internettet (http://www.inform.dk/djembe/scd/dk5.htm).
Dér har jeg skrevet brev til Mik Aidt under pseudonymet Marianne R.
 
Hvordan skulle jeg gennem en traditionel eliminationsdiæt med provokationer have fundet ud af, at jeg reagerer overfor så mange madvarer? Allermest overfor: Blåbær, grønærter, solbær, krebs, komælk, majs, humle, basilikum, fersken, hindbær, rug, jordnød. Dertil kommer en lang række, som jeg reagerer mindre på, men dog så meget, at jeg efter at have fået en mere 'ren klangbund' kan gennemskue de reaktioner der sker. Det koster mig 3 - 5 dages sygdom og ubehag at indtage én af de fødevarer én gang... Og det endda de ting jeg reagerer mindst overfor.
 
På den traditionelle måde ville jeg have opgivet på et tidspunkt og forsat med at have det dårligt. Man kan godt sige, at det er mange penge at skulle betale selv. Det synes jeg også, jeg er selv på sygedagpenge. Men jeg prøver altid på at få det bedre, i håb om at klare mig bedre i dette pressede samfund, hvor der ikke er plads til at skrante så let.
 
Engang var jorden flad og man behandlede alskens sygdomme med igler. Heldigvis sker der en vis udvikling, og jeg synes at alle nye tiltag skal have en chance for at bevise deres værdi. Det sker ikke ved at man afviser dem på forhånd. Forskerånd skal der til! Og kontakter henover landegrænserne. Hvad gør de andre? Hvad står der om det i de udenlandske publikationer? En god opgave for en astma-allergiforening at gå i gang med.
 
Patientforeninger er efter min mening til for at hjælpe alle nye initiativer frem, ellers ender de som sovende giganter, der kun tilsyneladende varetager patienternes interesser. Der er ingen grund til at være så autoritetstro, det er bare en bremseklods.
 
Hvordan kan man sætte reelle, fordomsfrie, forsøg i gang med Alcat-test? Hvem kan løfte opgaven? Tænk, hvis det virker og vi afviser det på forhånd. Tænk på, hvor mange sygedage det kan spare samfundet for, og sygesenge, og lidelser. Hvor mange penge bruger patienterne allerede på medicin, naturmedicin, og på fødevarer de alligevel ikke kan tåle?
 
Jeg vil gerne give min største opbakning til Lene Højs metode og jeg synes I bør finde en måde at arbejde med det på, så de klassiske barrierer kan overvindes. Det kræver mod. Det overrasker mig at læse artiklen i Politiken. Jeg fornemmer der er en hel hvepserede af modstridende interesser, kiv og nag. Men er det i patienternes interesse? Det er trods alt os der som skatteydere betaler for hospitalssystemet og lønninger til de mennesker, der skal varetage vores helbred. Og som borger forventer jeg altså forskerånd og nytænkning.
 
Jeg håber I tager mit brev op i en positiv ånd
 
 med venlig hilsen
 
 
 Lisa Rytter



29. september 1998

Hej Mik!

Nu er der gået et par måneder siden jeg skrev til dig med resultatet af min Alcat-test og jeg vil lige indvie dig og læserne her på Internet i den test jeg netop har fået lavet, hvor yderligere 40 fødevarer er testet (2200 kroner).

Jeg valgte at blive testet, da jeg endnu ikke har kræfter nok til at afprøve nye fødevarer og gennemgå de eventuelle allergiske reaktioner der måtte komme; de varer op til 4 - 5 dage. Senere skal jeg i gang med at prøve mig frem med de ting jeg reagerer mindst på, men ikke foreløbig. Reaktionerne kan være: nældefeber, væskeansamlinger, udmattelse, synken sammen i rygmusklerne, smerter i sener, led, muskler, hyppig vandladning (hvert kvarter), dehydrering med øjenlåg der hænger, fuldstændig udmattelse af muskler, blodtryksfald, svimmelhed, hurtig hjertebanken, næseblod, blødning i tarmslimhinde på stomien, og fra endetarmen, træt og irritabel, vandig udsondring i øjne og næse, diarre, uklarhed i tankegangen, nedtrykthed og irritation.
Ja, en triviel omgang...

Men: det går stadig fremad, når jeg holder mig til kostplanen, og på den kurve med 'blodtallet' der følger med testen, kan jeg ved sammenligning se, at der er sket noget i positiv retning.

Jeg er stadig meget, meget glad for denne testmulighed, da jeg kan mærke effekten så tydeligt. Når jeg tænker på, hvad jeg har brugt af penge i tidens løb på kosttilskud, fysioterapeut mm. og på de mange år, hvor jeg ikke har fungeret ret godt hverken hjemme og på arbejdsmarkedet, ønsker jeg af hele mit hjerte at andre også må få gavn af dette.

Jeg kan se i det seneste nummer af Colitis-Crohn Bladet at forskere på medicinsk afdeling, Institut for Human Genetik, Aarhus Universitet, forsker i T-cellernes betydning. Det er netop de celler der er inde i billedet i Alcat-testen, og som speciallæge i allergi og intern medicin Lene Høj har forsket i de seneste 10 år. Det synes jeg er vældig interessant. Angående den eventuelle genetiske sammenhæng kan jeg nævne to kvinder jeg kender, tvillinger. Den ene havde Colitis Ulcerosa og var opereret med J-pouch. Hun kunne ikke tåle mange slags mad. Hun døde desværre for et par måneder siden af cancer, men hendes søster har fødevareintolerance og ledproblemer og træthed. Sensitiviteten i tarmen er der, men ikke som Colitis Ulcerosa.

Det er spændende hvad resultatet i Aarhus bliver; men da det orienterer sig mod en medicinsk løsning, er jeg meget interesseret i, hvis der sideløbende dermed kunne forskes i Lene Højs metode, som ikke stiler mod medicinsk behandling, men samarbejder med kroppens egne virkningsmekanismer. Helt i tidens ånd er der patienter, der gerne vil klare sig uden medicin, hvis det er muligt - og især når det gælder børn, da man aldrig kan gardere sig mod bivirkninger på længere sigt og forstyrrelser af immunsystemet som helhed.

Der er naturligvis også mange patienter, der ikke er interesseret i at følge en kostplan og som hellere vil have en medicinsk løsning. Efter min mening bør man arbejde på at gøre begge løsninger tilgængelige. Hvis folk gennem blodprøver får afklaret hvilke fødevarer de reagerer overfor, kan hospitalets diætist hjælpe med at sammensætte en kostplan, der sikrer at ernæringen er i orden (det bør selvfølgelig være obligatorisk for kort-tarm patienter). Så har folk noget at arbejde med selv, og det er jeg sikker på de fleste vil være meget glade for.

Da nu Colitis-Crohn Foreningen går ind og støtter forskellige forskningsprojekter, vil jeg foreslå at der også indledes nærmere undersøgelser af Lene Højs metode, som jeg finder epokegørende. Det er ikke 'troen-der-flytter-bjerge', jeg er i høj grad i stand til at skelne, da jeg i de sidste 24 år har prøvet og undersøgt mange ting. Det her er en langsom klatren op ad en klippevæg. Colitis Ulcerosa har tidligere kostet mig måneders fravær fra min datter da hun var baby, og senere en abort på grund af sygdommens voldsomhed. Desuden evig træthed hjemme og på arbejdsmarkedet, hvor man skal klare sig på lige fod med andre, uden mulighed for hvile. Så jeg ved, hvad det betyder i hverdagen.

Jeg har tænkt over, hvordan man kunne sammensætte et forsøg med Alcat-test. Det kunne gøres ganske enkelt ved at udvælge et antal patienter, f.eks. 10 børn og 10 voksne, som er medicinfrie. De forpligter sig til at overholde kostplanen og deres blodtal kontrolleres f.eks. hver 3. måned og deres tilstand registreres. Blodtallet vil kunne vise noget konkret, da indvendingerne ellers ville kunne være at sygdommen var gået i ro, eller at troen på det havde en virkning. (Her skal jeg ikke komme ind på den forskning der foregår i disse år i sammenhængen mellem psyken og immunsystemet). I så fald ville troen jo have en lignende indvirkning ved den medicinske behandling. Et forsøg med Alcat-test og kostplan er ikke egnet til blindforsøg, da det vil være umoralsk overfor patienterne.

Ja, hermed er bolden givet op og jeg håber der vil ske fremskridt på alle fronter, med alle gode kræfters hjælp.

Med venlig hilsen
Marianne R.



Sun, 9 Aug 1998 18:23:10 GMT

Hej Mik,

Jeg har læst dine indlæg i Colitis-Crohn Foreningens blad, vedr. ernæring og 'Breaking the Vicious Circle'.

Jeg vil gerne gøre opmærksom på noget som jeg har haft uvurderlig gavn af. Jeg har ileostomi efter colitis ulcerosa og har haft mange helbredsproblemer såsom gigtlignende smerter i led, sener og muskler, træthed og nedtrykthed, mental uklarhed, nældefeberudslet dagligt og en følelse af ikke at tåle det jeg spiser, selvom jeg altid gør hvad jeg kan for at spise sundt, hjemmelavet og økologisk.

Jeg var så heldig i foråret at få en henvisning til allergilæge Lene Høj, som udover almindelige priktests også udfører en såkaldt Alcat-test. Jeg fik taget blodprøver, og efter et døgn kom der svar fra hendes laboratorium med en udskrift af, hvordan jeg reagerede overfor de 100 fødemidler som denne 'test-pakke' rummede. Sort på hvidt, hvilken lettelse, kunne jeg se hvordan jeg reagerede med intolerance på en lang række helt almindelige og sunde fødemidler. Det er klart at jeg aldrig kunne have gættet mig til hvordan det hang sammen. Testen kostede 4.000 kroner, da Sygesikringen desværre ikke dækker. Det kan undre at så vigtig og effektiv en test ikke støttes. Men jeg må sige at det er de bedste penge jeg har givet ud i nyere tid.

Den nedenstående liste med testresultatet viser graden af intolerance. Jeg må i flere måneder udelukkende leve at de ting der står i venstre kolonne (neg.) Kolonne længst til højre viser det jeg reagerer allermest overfor, dvs. ærter og blåbær. Desuden må jeg ikke indtage tilsætningsstoffer E100 til E400 og E621.

 Alcat-test for Marianne R., 04/17/1998

Range NEG Range 1+ Range 2+ Range MPOS
(OK) (ikke OK) (ikke OK) (ikke OK)
Abrikos
Appelsin
Banan
Blommer
Honningmelon
Jordbær
Kirsebær
Pære
Vandmelon
Avokado
Broccoli
Kål
Asparges
Aubergine
Gulerod
Blomkål
Hovedsalat
[Kartoffel]
Rosenkål
Spinat
Snitbønne
Champignon
Løg
Oliven
Kalvelever
Kylling
Kalkun
And
Gedemælk
Torsk
Tun
Sild
Søtunge/fladfisk
Laks
Ørred
Østers
Krabbe
Reje
Hummer
[Havre]
[Hirse]
Mandel
Cashewnød
Valnød
Solsikke
Kommen
Oregano
Mynte
Hvid peber
Cayennepeber
Dild
Kanel
Vanille
Hvidløg
Sennep
The
[Cacao]
[Cola]
[Malt]
[Bagegær]
Ananas
Tranebær
Vindrue
Grapefrugt
Citron
Rødbede
Selleri
Agurk
Tomat
Oksekød
Svinekød
Lam
Hønseæg
Byg
Boghvede
Hvede
Linser
Ris
Roesukker
Rørsukker
Sojabønne
Hasselnød
Chilipeber/karry
Muskatnød
Kaffe
Courgette
Sesamfrø
Paprika
Ølgær
Komælk
Majs
Rug
Jordnød
Humle
Basilikum
Fersken
Hindbær
Grønært
Blåbær

  (Markeret med parentes: [ikke tilladt på SCD], - bemærk at ovenstående er resultatet af Mariannes personlige test, og altså ikke nogen generel diæt.   Mik)
 

Princippet i at følge denne kost stramt er at kroppen efter mange måneder skulle kunne reagere mindre intolerant og kunne begynde at klare fødemidlerne i kolonne 'Range 1+'. Jeg skal så begynde at tage et fødemiddel ind ad gangen, som i almindelig allergi-provokation. Reagerer jeg ikke, må jeg spise det et par gange om ugen. Det er en lang og krævende vej, men jeg tror at mennesker med disse sygdomme er villige til meget for at få det bedre, på trods af det sociale handicap det er at skulle lave sin egen mad hele tiden. Efter seks uger forsvandt min nældefeber og min tilstand er begyndt at klare op og der er en himmel til forskel på de klare dage og de dage hvor jeg har spist noget jeg ikke kan tåle. Nu er jeg i stand til at skelne og føler håb om at forbedre min almentilstand betydeligt.

Jeg vil understrege at denne form for test er helt individuel, derfor vil jeg advare mod at den enkelte læser tror at det samme resultat vil være gældende for hende/ham. Jeg vil foreslå at du, Mik, (mik@inform-bbs.dk), udnævnes til at være det samlende kontaktled folk kan henvende sig til og fortælle om deres resultater hvis de får lavet en tilsvarende test eller har andre idéer til fælles gavn. Så kunne vi efter et års tid samle resultaterne og lægge det her på Nettet, og ud af det se om der eventuelt er et sammenfald i testene der kunne være værd at undersøge nærmere.

For et par måneder siden udfyldte jeg et spørgeskema fra Herlev Sygehus hvor de er ved at lave en undersøgelse der skal klarlægge om der er en familiær sammenhæng ved Crohns sygdom og colitis ulcerosa. I den forbindelse skrev jeg til dem og foreslog at alle patienter der indlægges med de sygdomme får lavet en Alcat-test samtidig med at der alligevel tages blodprøver. Så kan man meget hurtigt tage højde for eventuelle intolerancer hos den enkelte og kun servere den kost, der ikke belaster patienten yderligere. Logik, ikke sandt? Det er en meget enkelt test i læge-regi og tænk hvilken lettelse det ville være for patienterne at kunne gøre noget selv, hvad alle jo gerne vil. For ikke at tale om forældrene til syge børn og deres fortvivlelse over de lidelser de er vidne til og part i.

Forskningen følger i disse år mange spor. Er der en genetisk markør? Kan det have forbindelse med tuberkulose? En familiemæssig sammenhæng? En for stor slimdannelse i kroppen?

Mine egne tanker: Der ses f. eks. en øget forekomst af colitis ulcerosa hos emigranter. Har det med nervesystemet at gøre, at man føler sig hjemme og tryg i sit liv? Jeg har selv tænkt meget over om det har et slægtskab med astma. F.eks. er det min oplevelse at jeg var dårligst sent om natten og først på morgenen. Ved astma er anfaldene også hyppigst på det tidspunkt og det kan have sin årsag i at histamindannelsen i kroppen er størst på den tid af døgnet. En anden ting ved astma er, at emotionelle og psykiske faktorer kan udløse et anfald via nervereflekserne og udsondring af acetylcolin fra nerveenderne. Mange kan ikke tåle medicin med acetylsalicylsyre.

Indenfor klassisk kinesisk akupunktur er der den opfattelse at der ved colitis ulcerosa er en overproduktion af fugt/slim i kroppen.

Ja, man kan gøre sig mange tanker og det er godt at forskningen følger mange spor. Tænk hvis det viser sig at sygdommen kan behandles lige som man nu behandler mavesår, med antibiotika, og folk kunne slippe for den psykiske skyldbetonede overbygning. Jeg kunne godt tænke mig at man, ud over en Alcat-allergitest der kunne give folk et dagligt redskab til at få det bedre, kunne forske i hvordan man kan opbygge en stærk og sund tarmslimhinde der ikke lader ufordøjede proteiner passere ud i blodbanen og der fremkalder intolerance og alskens symptomer.

Jeg vil forslå at man i stedet for at forsøge generelle kostplaner og at tage en masse kosttilskud og urtepræparater bruger pengene målrettet for at få afklaret sin tilstand. Især efter sygdomsanfald hvor man mangler næringsstoffer og står fuldstændig drænet tilbage i den daglige kamp for at få det bedre.

Jeg har et par forslag til bøger der er interessante at læse. Det er:
Eva Rung Weeke: Astma og allergi
Leon Chaitow: Astma og høfeber
Eva Lydeking-Olsen: Er du følsom
Bobby Zachariae: Visualisering og helbredelse (Bog med tilhørende bånd).
Her kan man lære visualiseringsøvelser der går ud på at dæmpe et overreagerende immunsystem. Det er meget interessant.

Jeg håber mit indlæg her kan gavne andre.

Med venlig hilsen
Marianne R.
 
(Næste brev fra Marianne)
 



Emne: Hello (re: low carb)
Dato: Thu, 9 Jul 1998 15:01:19 GMT
Fra:
 
Hello -

I am an American living in Denmark now and I have just started the Atkins low carb diet. I have been doing a great deal of research on the web and found a few places where your name came up. I was hoping that you wouldn't mind me asking you a few questions and taking up some of your free time.

Basically, when looking at all the good advice and various recipes that are advised on the low carb pages, I feel totally lost as to how to get those ingredients in Denmark (for example, stevia (the sweetener) and what on earth it might be called in Danish. Do you know about these things at all or perhaps someone else in Denmark following this type of diet?

I thank you in advance for your kind help.

K C



Emne: Spørgsmål om vitaminpiller og kosttilskud.
Dato: Sun, 12 Jul 1998 10:20:15 GMT
Fra: hj@post6.tele.dk

 
Hej Mik.
 
Jeg skal spørge fra en af mine kammerater, som ikke er på nettet:
 
Han har købt nogle vitaminpiller, som hedder Biortomin. Han vil gerne vide om de er lovlige i relation til hans sygdom?
 
Endvidere har han fået anbefalet noget kosttilskud, som hedder Borto. Det er Matas, som har anbefalet dette kosttilskud. De siger, at kosttilskuddet er stivelsesfri. Har du nogle erfaringer med dette tilskud??
 
Disse to spørgsmål må du gerne sætte i brevkassen, så andre også kan give deres besyv med.
 
På forhånd tak.
 
 
Med venlig hilsen
 
 
Henrik Jensen
 
 
PS: Jeg har
e-mail: hj@post6.tele.dk
 
 




Ny forskning
26.05.1998, 22:35:19

Hej Mik,

Jyllands-Postens VIDEN OM-tillæg bringer mandag den 25. maj en interessant artikel om den seneste forskning inden for proteiner og bakterier, der fortæller, at den dødbringende pestbakterie, som stadig findes for eksempel i Indien, benytter sig af et protein-"våben", som også lægevidenskaben vil kunne gøre brug af - i kampen mod Colitis, Crohns og andre kroniske betændelsessygdomme, hvor immunsystemet synes at være løbet løbsk.

Journalist Lone Frank beretter på side 7 i tillægget om, hvordan forskere ved det engelske forsvarsministeriums forskningscenter i Porton Down i Wiltshire har identificeret det protein, som er ansvarligt for, at pestbakterien kan dæmpe et angreb fra det menneskelige immunsystem. Proteinet kaldes for et "V Antigén".
Ifølge udtalelser fra Porton Downs Jim Hill, som er med i undersøgelserne af V Antigénets kliniske potentiale, kan pestbakterien overleve i den menneskelige krop ved at undertrykke de naturlige immunreaktioner. Og immunreaktioner på de forkerte steder til de forkerte tidspunkter er som bekendt netop problemet med Colitis, Crohns, gigt og andre autoimmune sygdomme: Ved en fejl reagerer immunsystemet mod visse af kroppens egne proteiner.
De samlede observationer tyder ifølge Jim Hill på, at isoleret og oprenset V Antigén kan bruges til at dæmpe betændelsestilstandene.

I artiklen følger en længere redegørelse over, hvordan V Antigénet virker via signalmolekyler. Det korte af det lange er, at man allerede er i gang med at afprøve V Antigénet på Colitis-patienter på St. Bartholomew's Hospital i London.

Du kan læse et resume af Jim Hills rapport her. Det bliver spændende at høre nærmere fra den kant!

Hilsen fra Kenneth



Prøv Hajol-Produkterne fra Dorian Naturprodukter ApS
Fra: H. P. Sørensen,Hajol@post9.tele.dk
Wed, 25 Feb 1998 21:40:15 GMT

Mange har sikkert hørt og læst om at nogle hajprodukter skulle være særdeles effektive til at bekæmpe tarminfektioner.

Dog ikke alle haj-produkter virker. Produkterne skal komme fra blodsøgende og kød- eller altædende hajer.

Af de ialt 379 hajarter man kender, er kun ca. 3o af slagsen interessante og den bed- ste af dem alle er en koldvandshaj der hedder "Grønlandshajen", der simpelthen er alt- ædende, og uanset hvad den nedsvælger, så kender den ikke til sygdomme.

Brusk samt hajleverolie fra denne hajart + Hyben Vital fra Langeland gør simpelthen underværker.

Hajprodukterne fra grønlandshajen hedder "HAJOL".

Få mere at vide på tlf/fax 98 23 10 55

H. P. Sørensen



[scd-dk] Hajprodukter
From: Peter <hajol@post9.tele.dk>
To: <candida@online.no>
Cc: <scd-dk@egroups.com>

Kære Venner!

Der findes en ganske enkelt opskrift der næsten kan helbrede alle former for sygdomme.

Det er en bestemt "Haj-kur", følger man den slavisk, så er man faktisk et nyt menneske, efter 3- 6 måneder.

Det er især stoffet "Alkylglycerol". Der er blevet forsket i stoffet i over 75 år. Når man laver forskningsforsøg med alkylglycerol, sker der som regel en proces, en iltning, der skyldes at stoffet har for meget forbindelse til luften, og så bliver alkylglycerol til"Alcoxyglycerol", og så er den helbredende effekt ikke mere til stede, i så høj grad, og nogen gange er den slet ikke til stede.

Alkylglycerol er lige så vigtigt som de hvide blodlegemer. Man får det ind med modermælken. Under normale omstændig-heder er der en forekomst på 30 - 50 mg alkylglycerol i 1ltr. modermælk. En nyfødt på 3500 g indtager ca. 1/2 ltr. m.mælk pr. døgn, d.v.s. ca. 15 - 25 mg alkylglycerol.

Nyfødte der ikke ammes, får altså heller ikke stoffet. Hvis der alligevel ammes, så er det ikke sikkert at stoffet er tilstede, hvis moderen ikke er i balance, d.v.s. hvis hun har et stresset job, er påvirket af medicin eller lever usundt el. a.

Luftvejsinfectioner, astma, høfeber, allergier og senere i livet tidlige forekomster af kroniske sygdomme som kræft, tarminfektioner, svampesygdomme o.s.v. - skyldes at der er for lidt alkylglycerol til stede i kroppen, eller at det mangler helt.

Alkylglycerol findes i kroppens marv, og det dannes sammen med de røde og hvide blodlegemer.

Man kan tilføre kroppen alkylglycerol i form af hajolie i kapsler fra enkelte hajarter. Grønlandshajen er den bedst egnede, dens olie indeholder mest af stoffet, af samtlige 379 hajarter.(Der findes ca. 100 gange mere af stoffet alkylglycerol, end i modermælk og 1000 gange mere end i komælk.)

Alkylglycerol findes i ferskvandsfisk, forskellig fra fisk til fisk, i hajer, også her forskellig fra haj til haj, i fårekød og fåremælk, i komælk(meget lidt) og i mennesker, forskellig fra menneske til menneske.

Når der er tale om "Hajbrusk", er det meget vigtigt at man ved fra hvilken haj, brusken kommer. Ud af de kendte 379 hajarter er der kun ca. 30 arter der kan levere brusk som indeholder nok af nogle vigtige stoffer der kan anvendes til bl.a. kroniske sygdomme. Også her er grønlandshajen den bedst egnede.

Desværre er det sådan idag at man ude i den store verden fanger alt hvad der har med "haj" at gøre, og laver det om til pulver, især til håbefulde kræftpatienter.

Langt de fleste "hajprodukter" der findes på markedet, har kun en ringe, eller slet ingen effekt. Dette syldes to ting:

1. Tjene penge på stakkels menneskers sygdomme.
2. Ingen kendskab til hajer.

Med venlig hilsen

H.P.Sørensen hajol@hajol.dk hajol@post9.tele.dk




Natmad
Til: natradio@dr.dk
11.02.1998, 01:22:34

Hej Natradiovaert,

Ked af skulle være lyseslukker her i al den dejlige snak om køleskabets fristelser.
Jo, man bliver jo helt sulten!

Men har du tænkt på, at dine tarme OGSÅ har brug for hvile, når du går i seng?
Dit fordøjelsessystem kører efter et indre ur, som det godt kan betale sig at respektere.

Jeg har i alt for mange år været typen, der bare elskede at komme hjem klokken to om natten og raide mit køleskab til jeg var ved at revne, hvorefter jeg ville rulle ind under dynerne og falde i søvn.
"Værsgo, tarme, I klarer lige arbejdet, mens jeg sover."

Problemet er, at det gør de ikke.
Tarmene arbejder søvnigt, de kemiske enzymreaktioner udebliver. Maden bliver ikke fordøjet ordentligt.
Så er der i stedet nogle bakterier nede i tarmene, der hygger sig med at mæske sig i alle de ufordøjede madrester, og så - efter årelang irritation fra de her bakterier, der formerer sig på livet løs - ja, så begynder der altså at gå kuk i tarmene.

Og når først der begynder at opstå betændelse i tarmvæggen, så er helvede løs.
Lægerne har ingen kur for den sygdom - og den ender ofte med en plastikpose på maven.

For nu at gøre en lang historie kort:
Jeg har lært, at natmad er roden til meget ondt.
Drik et glas vand, hvis du er sulten efter kl 21. Men gå hellere i seng på tom mave.

Så smager morgenmaden desto bedre!

K.H . fra en natradiofan, der nok har set køleskabslyset lidt for ofte

- via BulkRate 2.5



Diæten og galdesyrebetinget diarre
Tue, 10 Feb 1998 11:52:43

Jeg har været på diæten i 10 mdr. og har oplevet en all round bedring,-jeg har blandt andet taget på i vægt. To måneder inden jeg begyndte diæten startede jeg på questran p.g.a., at det blev konstateret, at jeg havde galdesyrebetinget diarre, eftersom jeg mangler nederste del af tyndtarmen.
Jeg har skåret medicinen ned til det halve, og nu prøver jeg helt uden. Foreløbig er der ikke noget at prale af, løs mave igen, - hvorlænge skal tarmen vænne sig til at klare sig selv ? Er der nogen, der har erfaring i den retning?

Min tyndtarmsoperation blev foretaget i 1976, og jeg havde ingen problemer i 12 år, derfor har jeg en formodning om, at min tarm burde kunne klare sig selv på et tidspunkt.
Jeg kan ikke påstå, at jeg har været symptomfri i flere måneder, der kan være uger, hvor jeg er næsten symptomfri,- mine symptomer er gennemgående rumlen i maven, og løs mave, -aldrig diarre mere. Jeg vil gerne høre fra andre, der er på questran og diæt og deres succes med denne.

Mit problem er : hvordan kan jeg vide, hvornår diæten har haft sin effekt, hvis jeg alligevel altid skal have questran?

Jeg vil gerne i kontakt med andre, der har denne diagnose og samtidig afprøver diæten. Jeg har svært ved at finde ud af, hvad der gør hvad i denne sammmenhæng.

Kh Lone
<torben_m@post3.tele.dk>



en web-henvisning og et læserbrev
7. februar 1998 kl 01:00:13

Hej CCF webmastere,

På siden
http://www.ccf.dk/sidste.htm#4

skrives der:

"NB. Redaktionen kan oplyse at bogen udkommer i en dansk udgave forår 1998"

Kunne I måske tilføje:

"Flere informationer kan læses i <A HREF="http://www.inform.dk/djembe/scd/scd013.html"> SCD Web Arkivet</A>.

På forhånd tak!

Og så en anden ting:

Kan man sende indlæg til CC-bladet via email?
I så fald vil jeg gerne sende følgende indlæg til næste nummer af bladet:

= = = = = = = = = = = =

Internet informationer

Kære Jesper Falk, som i sidste nummer efterlyste en linkside vedr. forskningssituationen.
Hvis du starter på websiden
http://www.inform.dk/djembe/scd/scdnews2.html
vil du finde en lang række aktuelle artikler desangående.

I forlængelse af bladets anmeldelse af bogen "Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet" i Colitis-Crohn Bladet nr 29 synes jeg også, det bør nævnes, at der på webadressen
http://www.inform.dk/djembe/scd/
ligger flere tusinde sider med oplysninger om diæten.
Samme sted findes også i hundredevis af skriftlige beretninger fra folk, som er blevet hjulpet af diæten - den slags beretninger, som i de to lægers anmeldelse betegnes som "anekdoter".
Så længe lægevidenskaben ikke er kommet frem med nogen forklaring på hverken Crohns eller colitis ulcerosa, synes jeg det er synd, at man affejer mange tusinde menneskers positive erfaringer med diæten med at "bevisførelsen er mangelfuld".
Jeg havde colitis ulcerosa, som i løbet af 3-4 år blev værre og værre. I sommeren 1996 besluttede jeg at starte diæten og holdt samtidigt op med at tage medicin (Prednisolon), da den havde mindre og mindre virking - og mange bivirkninger.
Et halvt år senere var jeg rask og har intet set til sygdommen siden da.
Intet! Jeg kender mange, der kan fortælle lignende beretninger.
Det kan da godt være, at det er en "anekdote om helbredelse af sygdomme som Crohns og colitis ulcerosa, der fra naturens hånd har et forløb med aktive og rolige perioder", (citat fra anmeldelsen). At min colitis ligesom besluttede sig at "brænde ud" tilfældigvis på det tidspunkt, hvor jeg startede diæten og stoppede den symptomlindrende medicin.
Men om så denne diæt bare kunne hjælpe et fåtal af mennesker, ville den efter min mening stadig være værd at prøve - frem for at blive rakket ned af bedrevidende læger, der "ikke får mundvandet til at løbe lige hurtigt" ved at læse opskrifterne i diæten.
Mange af diætens opskrifter er nu noget af det mest lækre, appetitvækkende og tilfredstillende, jeg har oplevet i mit 35-årige liv.
Det er et faktum, at diæten ikke hjælper alle med colitis ulcerosa eller Crohns. Forfatteren til bogen siger, at erfaringsmæssigt har godt 20 procent af patienter, som prøver diæten, ingen gavn af den.
Men jeg synes, det er direkte uanstændigt at afrunde en anmeldelse af bogen med blot at råde læseren til "at følge den konventionelle vej til symptomlindring".
Som enhver læge ved: den vej fører kun i én bestemt retning, nemlig mod operationsbordet.
Men det er måske netop pointen?

Med venlig hilsen
Mik Aidt

= = = = = = = = =

PS: I må meget gerne give mig besked med hensyn til, hvorvidt brevet vil blive trykt i bladet.
Hvis bladet ikke modtager email, men skal have det tilsendt med posten, så lad mig vide!

Jeg har tidligere erfaring for, at man ikke ønsker kritik af lægerne eller deres råd i CCF.
Lad mig sige på forhånd, at bortset fra stave- eller slåfejl ønsker jeg ikke, at der bliver redigeret i dette læserbrevs indhold.
I kan selvfølgelig så vælge at afvise det med henvisning til pladsmangel.
I så fald forbeholder jeg mig retten til at trække brevet tilbage og istedet skrive en længere og mere dybdeborende, kritisk artikel om emnet til et af landets største dagblade. Det kan så blive mit bidrag til den i CC-bladets leder omtalte "debat om patientorganisationer" og deres forhold til medicinalindustrien.

Nå, lad mig nu ikke tage sorgerne på forskud.... ;-)
Det KUNNE jo også være, at I ligefrem gerne vil trykke det?

KH Mik



Kommentar til artiklen: "Køb medicin eller få kniven"
Fri, 21 Nov 1997 01:04:34 +0100 (MET)

Hej Mik
Jeg er helt enig med dig i din artikel. Selv blev jeg blev proppet med salazopyrin, imurel og prednisolon, uden at det hjalp, og lægerne havde indstillet mig til operation. Men først lige et tilbageblik.
Min colitis ulcerosa opstod for 5 år siden, og i den forbindelse spurgte jeg en hospitalsansat speciallæge (meget velrenommeret), om der var nogen sammenhæng mellem sygdommen og kosten. Det var der ikke, påstod han. Det er "fup og fiduser" fra de lægers side, som mener, at der er en sammenhæng, påstod han.
Jeg var for groggy til at finde ud af, at der fandtes en patientforening. Men halvandet år efter, da min sygdom blussede op igen, fandt jeg tilfældigvis ud af, at der eksisterer en colitis-crohn forening. Deri så jeg din artikel om Elaine Gottshall's specifikke kulhydratdiæt og en internetadresse, hvorfra hendes bog om denne diæt kunne rekvireres.
Senere fulgte en artikel i Colitis-crohn bladet, skrevet af en diætist, hvori der stod, at man skulle undgå gluten, mælkeprodukter, okseprotein m.v. Den prøvede jeg i en weekend og opdagede til min forbløffelse, at mine daglige toiletbesøg svandt ind fra 6-8 blodige til een normal(!) og mine hjerteproblemer forsvandt.
Men jeg var hospitalsindlagt og kunne ikke få en glutenfri diæt.
Symptomerne kom dog tilbage, bl.a. når jeg spiste tørrede svesker, som jeg ellers troede var sundt.
På hospitalet mødte jeg en ung kvinde, som havde fået fjernet noget af tyktarmen p.g.a. Crohn's. Hun havde først fået noget at vide om colitis-crohn foreningens eksistens efter operationen, og havde altså ikke haft mulighed for at høre om diætmuligheder derigennem.
Jeg anskaffede Gottshall's bog. Forskellige forhold gjorde imidlertid, at jeg havde problemer med at følge diæten. Hvad skulle jeg spise i stedet for o.s.v.
Men jeg gik til en kostvejleder i Birkerød, og hun udarbejdede en kostplan for mig, som minder om Gottshall's. - gluten + hirse, boghvede, ris, majs, quinoa og soja. - mælkeprodukter (alm. mælk, ost) + A 38, cultura naturel (det holder jeg mig dog for så vidt muligt fra p.g.a. Gottshall) - kaffe - sukker (incl. honning og tørret frugt) - gær (o.k. med lidt, men helst brød bagt på surdej eller med bagepulver) - oksekød og svinekød (hvis økologisk ok)  - tomat, kartoffel, aubergine, peberfrugt og tobak.
En gang imellem falder jeg igennem, og så kan jeg mærke, at symptomerne begynder at komme tilbage, men så sørger jeg bare for at være noget mere striks med min diæt og symptomerne fortager sig hurtigt.
Operationen er aflyst og jeg er droppet ud af al medicinen.
Både imurelen, prednisolonen (som jeg havde været oppe på 75 mg. af dagligt) samt salazopyrinen. Hvad det sidste angår, så sparer det offentlige over 4.000 kr. om året på, at jeg ikke tager det stads mere. Til gengæld er der ingen tilskud til konsultationer hos en kostvejleder, men det sidste kan jeg varmt anbefale. Også fordi man får et væld af nyttige informationer om forskellige præparater til at genopbygge tarmsystemet med, som f.eks. A-vitamin, der er blevet gjort vanddrivende, forslag til litteratur, kostplaner o.s.v., ting som man intet får at vide om på hospitalet.
Men en stor tak til dig Mik, for det var dig, der satte det i gang for mit vedkommende.

Mange hilsener
Hans M.



Dato: Tirsdag, 22. juli 1997 11:22:41 GMT

Kære Mik,

Tillykke med den diæt du har fundet på internettet og som har hjulpet dig.

Det er meget vigtigt at gøre sig klart, at når man taler om sygdom og sundhed har man har med biologi at gøre forstået på den måde, at hvad der hjælper på nogle mennesker ikke nødvendigvis hjælper andre. Årsager til sygdomme er ofte multifaktorielt betinget og sammenhængene er komplekse. Lægernes medicin virker måske på nogle, kostforandringer på andre osv. Du har fx erfaring for, at din sygdom udebliver fx. ved en kombination af kostændringer og ændringer i din livsførelse. Dit tilbagefald under en stresperiode viser at kosten i sig selv ikke var nok. Der findes sjældent universelle patentløsninger - specielt ikke inden for række sygdomme, hvor sygdomsmekanismen og behandlingen er uklar, (som ved din sygdom)

Det er også vigtigt at skrive sig bag øret, at lægernes viden ret ofte er mangelfuld og at (tilsyneladende) samme sygdom hos forskellige mennesker kan kræve forskellig behandling.

Jeg synes, at det er et vigtigt budskab, at selvom lægerne siger, at de ikke kan helbrede eller lindre sygdom skal man ikke opgive. Budskabet er: "Prøv dig alligevel frem så kan du komme langt". Der er mere mellem himmel og jord end hvad naturvidenskaben og naturvidenskabelig funderet forskning kan give svar på.

Internettet er alletiders mulighed for at søge information og søge kontakt til lidelsesfæller som kan give hinanden gode råd.

Jan Utzon



Emne: Ost
Dato: 3. juli 1997 14:39


Hej Mik     3/7-97

Det er utroligt dejligt at se hvad du foretager dig her på nettet.

Jeg har haft M.Crohn i ca 15 år, er blevet opereret 2 gange, og hver
gang kommer sygdommen snigende tilbage.

Jeg har købt bogen "Breaking the vicious cycle" og har nu været på
kuren i 2-3 uger, uden de store forbedringer, det skal siges at jeg
havde store problemer med at lave youghurt de første gange.

I bogen er der en liste med tilladte oste, jeg har lidt svært
ved at finde ud af hvad der må spises.
Hvilke oste spiser du, og hvor kan de evt. købes.
Iøvrigt må du have en masse erfaring som bla. jeg kan bruge.

For ikke at du skal glemme det , syntes jeg det er utroligt fedt,
det du gør her på nettet

mvh
Carl C





Emne: SV: Ost
Dato: 3. juli 1997 17:47

Hej Carl,
Tak for de rosende ord.
Det glæder mig hvis du kan bruge noget af det...
I dag har jeg lagt noget interessant læsestof ud fra Dr. W. Lutz.
http://www.inform.dk/djembe/scd/scdlutz.html

Som jeg også skriver på websiten er jeg helt utroligt glad for at have
lært om SC-diæten i tide. Jeg er pt helt symptomfri - og håber
selvfølgelig på at det holder!

Jeg vurderer, at netop yoghurten (den hjemmelavede 24-timers yoghurt)
har STOR betydning for diætens succes.

Mht oste: Jeg spiser kun to slags ost, og ikke for tit:
Økologisk emmentaler og økologisk cheddar.
Det er dyrt, men dejligt!
(Køber det hos min lokale helsebutik, "Solsikke", i Blågårdsgade,
Nørrebro)

KH Mik



Emne: For 25% virker SCD ikke
Dato: 23. maj 1997 12:01

>Jeg talte med Elaine Gottschall forleden,
>fordi jeg ville prøve at finde
>en forklaring på at SCD ikke virker på mig.
>Det kom der nu ikke så meget ud
>af, bortset fra en meget markant gentagelse
>af: "Hvis det ikke virker inden
>for 3 uger, så hører man til de 25% hvor det
>ikke virker!" Punktum. Værsgo:
>Medicin....Operation...Medicin...Operation...
>Håb det bedste... Så hun er
>ikke kommet meget længere.

Det seneste nummer af Newsweek (uge 21, 1997) har to interessante artikler om den seneste viden om astma. Jeg tror - selvom lægerne nægter det - at IBD og astma har en del til fælles, biologisk set. Astma er også en "selvsvings"-betændelsestilstand, hvor immunforsvaret begynder at angribe kroppens egne celler - og nu er man godt undervejs med at finde nogle proteiner, der kan forebygge denne proces frem for blot at dæmpe den.
Måske du har en variation af IBD, der skyldes "mycobakterier", som blev omtalt i seneste nummer af Crohns-Colitis Bladet... eller andre bakterier - og så hjælper SCD sikkert ikke.
Ligesom at man for nylig er blevet klar over, at mavesår ikke skyldes hverken stress eller kaffe, men en bestemt lille bakterie, der skal behandles med antibiotika.

Jeg tror nu under alle omstændigheder, at yoghurt-kuren er værd at prøve over en længere periode. Yoghurtbakterierne har helt klart en gavnlig virkning: Du tilfører fordøjelsessystemet gavnlige bakterier, der dels hjælper fordøjelsen, dels - ved regelmæssig tilførsel - langsomt fortrænger de skadelige bakterier.
Lægmandssnak... Jeg skal ikke gøre mig for klog på disse ting! Hvad jeg ved er blot, at jeg i dag er utroligt lykkelig for SCD, i og med at jeg er helt symptomfri efter 10 måneder på kuren - og det vel at mærke uden at have rørt den medicin, jeg tidligere var helt afhængig af, siden august 1996.

KH Mik



Emne: mandelmel
Dato: 26. april 1997 07:24

Som helt ny colitispatient er det dejligt at se så meget interessant materiale, der findes om den sygdom, og hvad man selv kan gøre for den.
Vedrørende mandelmel hakker jeg først mandlerne i foodprocessor, derefter (i mindre portioner ad gangen) putter jeg dem i en elektrisk kaffekværn (Braun er god), så bliver det helt pulveriseret mel.
Men som allergiker har jeg et stort problem med kulhydrat-diæten, for mandler er en af de ting, man let bliver allergisk imod. Og at få det så ofte som man jo gør, når man ikke får noget andet mel, tror jeg hurtigt vil blive problematisk. (Det samme gælder iøvrigt æg, som mange heller ikke tåler).
I det hele taget er kombinationen af at være allergiker og Colitis-patient noget uheldig. Ved du om der findes materiale herom, for så vil jeg meget gerne høre det.

Med venlig hilsen
Edith Moe


Hej Edith,

Nej - desværre, jeg kan ikke give dig nogen konkret henvisning. Andet end at Internet er en guldgrube af informationer om netop disse ting - hvis man ellers bare kan finde dem!
Mht til kulhydratdiæten: Teorien i SCD er netop, at tarmbetændelsesproblemerne i mange tilfælde kan starte med, at man er uheldig at have et fordøjelsessystem, der har problemer med at nedbryde og optage bestemte molekylstrukturer (altså er "allergisk" overfor visse typer mad) - og som derfor lader disse former for mad passere ufordøjet gennem tarmsystemet, indtil de ender som føde for forrådnelsesbakterier i den anden ende af systemet.
Når disse forrådnelsesbakterier har holdt fest længe nok, begynder tarmvæggene at blive irriterede og efterhånden at gå i betændelse. Med andre ord: at fødevareallergi netop kan være GRUNDEN til at du har fået colitis.
Så måske der er en sammenhæng, som du burde sætte dig nærmere ind i!

Altsammen sagt med et stort MÅSKE - for jeg er hverken læge, forsker eller videnskabsmand. Jeg refererer blot hvad jeg har læst mig til på nettet.

KH Mik



Dato: 19. februar 1997 22:12

Kære Mik

Jeg forstår, hvad du skriver om at tage ansvar for eget liv og at omlægge en stresset tilværelse. Jeg hører nok til én af de få, der mener, at denne sygdom rammer en bestemt menneske-"type" - eller mennesker med nogle bestemte livsvilkår og forkerte måder at tackle dem på.

Jeg nåede meget langt ud for nogle år siden og måtte gå meget drastisk tilværks på flere fronter. Jeg er derfor gået egne veje rent behandlingsmæssigt - og nu på 6. år med stor succes. Det betød total omlægning af mit liv og omdefinering af dets indhold. Ikke nok med, at jeg har stabiliseret sygdommen, men jeg har i det hele taget fået et MEGET bedre liv.

De sidste 4 år har jeg haft et MEGET stressende arbejde, hvor jeg nok har arbejdet ca. dobbelt-fuldtids - og haft det godt med det. Nøglen for mig, er at have det godt med det jeg laver - og med mig selv. Så kan man stort set klare alt. Det lyder naturligvis enklere end det er og kan være virkelig hårdt arbejde.

Det slår mig lige nu, at du faktisk er den første "lidelsesfælle", jeg har været i kontakt med af egen fri vilje. Jeg er medlem af Colitis-Crohn Foreningen, men har aldrig haft lyst til at troppe op til nogle af deres arrangementer - og bladet har bestemt også begrænset interesse. Jeg deltager nødigt i hele medicin-diskussionen og jeg kan slet ikke snuppe disse hhv. "patient"- og "ekspert"-roller, som det hele oser af.

Kh. Gitte




Sat, 25 Jan 1997 20:29:01 GMT

Jeg fik mit første Colitisudbrud for 12 år siden med akut
hospitalsindlæggelse. Ingen diagnose- kun Prednisolon, der "kurerede"
sygdommen på 14 dage. Efterfølgende "optræk til noget" hvert år ca. 1.
november. Troede det var en lysmangel-sygdom ligesom vinterdepressioner.
For 2 år siden blev det helt galt igen. Da jeg er selvstændig
textilhandler fungerende i en mand/kone virksomhed,
hvor ingen kan undværes, trak jeg besøget til lægen alt for længe og
endte selvfølgelig på hospitalet, meget syg.

Jeg er altid blevet dybt fornærmet på folk, der bare antydede, at
sygdommen kunne udløses af stress. Det tror jeg stadigvæk ikke på, men
må dog indrømme, at jeg altid har betragtet mig selv som nærmest
udødelig (det gør jeg stadig- nægter at tro på, at den sygdom skal få
bugt med mig) og presset mig selv til det yderste. Selvransagelsen i
forbindelse med sygdommen, der denne gang var sværere at få styr på,
resulterede i et nedsat tempo i dagligdagen og en lang
tilvænningsperiode til mit nye tempo, hvor jeg følte mig doven og
ineffektiv.

I forbindelse med min tilknytning til hospitalet, var jeg meget vred
over ikke at blive tilbudt diætisthjælp. "Det må du selv finde ud af"
sagde de- og serverede rullepølsemadder med rå løg.

Instinktivt undgik jeg visse ting, men der var ingen mening i
symptomerne. Jeg har altid lavet gode hjemmelavede retter til min
familie. For 25 år siden lavede jeg endda yogurt, dog ikke på Elaines
måde. Det var i mikro-makro og 68'ernes dage. Det er ca. 100 år siden!

Hos os har vi igennem 25 år haft en tysk urtethe i huset, som kom i brug,
når nogen havde vrøvl med maven.
Den kan kurere diarre på 3-4 timer og alle i min familie har den stående.
Firmaet SALUS har lavet tyske kvalitetsurtetheer i over 100 år. I de
perioder, hvor jeg har været meget dårlig og næsten ikke kunnet spise
nogetsomhelst, har jeg drukket den med meget gode erfaringer. En stor
kop før al indtagelse af føde. Den heler tilsyneladende slimhinderne i
tarmene. Theen kan ikke længere fås i Danmark, men jeg har familie i
Tyskland og har altid et lager stående.

Jeg læser stadig fra postkassen på nettet. Morer mig over amerikanernes
fascination over majonæse, muffins og bønner. Deres madvaner er meget
forskellige fra europæernes, mere syntetisk generelt. I Danmark har
f.eks. Pikasol været anerkendt længe- selv af læger- som kosttilskud mod
mange sygdomme. Her i huset får vi ondt i maven af det, så vi spiser
fisk i stedet for næsten hver dag. Genbo Kurt overfor fisker fra Vorupør
nu og da, så vi kan altid få friske forsyninger.

Venlig hilsen fra Susanne



Lotte Wackerhagen: En solstrålehistorie
September, 1997




Nyere breve: 1999
Nyere breve: 2000-2002

Nyeste breve


Dansk startside

Engelsk startside