Køb medicin eller du får kniven


Af Mik Aidt, København N, tirsdag 11. november 1997


Under overskriften "Betændelse i tarmen" - og et "Lægens Bord"-logo - skriver overlæge dr. med. Vibeke Binder en artikel i Helse nr. 11, 1997, om Colitis ulcerosa og Crohns sygdom. Fire lange spalter, hvor hun i den første spalte redegør for, at lægevidenskaben ikke kender årsagen til de gådefulde sygdomme og at man indtil videre må nøjes med nogle forskellige hypoteser om, hvad der måske forårsager dem, mens hun i anden spalte fortæller om, hvordan sygdommen kommer til udtryk - med diaré som det væsentligste symptom - og dernæst bruger de to sidste spalter på at fortælle om, hvilke medikamenter man kan bruge til at dæmpe sygdomsaktiviteten.
I den sidste del af artiklen fremhæver hun operation som "en god mulighed", hvis den medicinske behandling ikke viser sig at have den ønskede effekt.
Til allersidst står Colitis-Crohns Foreningens adresse og telefonnummer angivet i en lille boks.
I billedteksten, hvor man af en eller grund ser en pige spille badminton, skrives, at det "drejer sig om ret alvorlige sygdomme, der er kronisk tilbagevendende".

Hvor er det nedslående at se, hvordan en overlæge - tilsyneladende på Colitis-Crohn Foreningens vegne - bliver givet så meget spalteplads i et tidsskrift, som trods alt når ud til rimeligt mange helseinteresserede danskere, og så vælger at sidde det fuldstændigt overhørigt, at i tusindvis af colitis/crohns patienter har fundet en vej til helbredelse gennem hjemmelavet yoghurt og kulhydratfattig diæt.
Hvor længe skal vi tudes ørerne fulde om at Colitis og Crohns er "kronisk tilbagevendende", når vi efterhånden er så mange, der har erfaret, at det ikke behøver være tilfældet?
Godt vi har Internet, siger jeg bare!
Hvor ville vi være henne i dag, hvis vi skulle have forladt os på den form for informationer, som man her præsenteres for i Helse - vi der har fundet lindring og helbredelse ved blot at holde os til en kulhydratfattig diæt?
Jeg tror jeg kender svaret: Vi ville have ligget på kirurgens briks forlængst!

Men ét er så, at vi ikke må få noget at vide om kostens betydning. Den er jo heller ikke "videnskabeligt" bevist endnu. (De såkaldte videnskabelige undersøgelser, der ligger til grund for lægernes indstilling, er af den type, hvor man har sat folk på en diæt, som flertallet allerede efter tre måneder for længst er holdt op med at overholde, og derefter bogfører man i statistikken, at "diæten ikke synes at have nogen virkning" - jo, de er skam nydelige, disse videnskabelige "beviser"!).
Men Helses læsere må åbentbart end ikke få at vide, at Internettet tilbyder et væld af alternativ viden og erfaringsopsamling om disse sygdomme.

Hvor er det dog synd for de mange mennesker, der ikke er online og som fortsat - i november 1997 - bliver holdt hen i uvidenhed af "autoriteterne" om mulighederne for helbredelse gennem kosten. Som var det et middelalderligt præstestyre, vi havde med at gøre. Den artikel i Helse er ikke meget andet end én lang fortegnelse over medicinalindustriens produkter, som endda nævnes ved navn i artiklen: Mesasal, Pentasa, Asacol, Salazopyrin, Dipentum, Entocort og Imurel.

Kære redaktion af tidsskriftet Helse:
På dette område lader I en overlæge udtale sig om noget, hun måske nok har forstand på for så vidt hvad kemikalier, hormoner og medikamenter angår, men måske I også burde nævne, at der eksisterer alternativer til hendes industriprodukter.
Måske I skulle lytte lidt til den elektroniske "grapevine", før I trykker den slags artikler, der gør sig ud for at opsummere den smule, som lægenvidenskaben p.t. ved om en given sygdom.
Summen af millioner af Internetbrugeres erfaringer på egen krop er ved at overhale lægernes research indenom.

Mik Aidt



Køb medicin eller du får kniven (II)
Dato: Fredag, 21. november 1997 23:11:46 GMT

Landsforeningen til bekæmpelse af Colitis Ulcerosa og Crohns sygdom, Colitis-Crohn Foreningen, er gået online.
Blandt foreningens websider findes blandt andet et informationshæfte om Colitis ulcerosa og Crohns sygdom, en publikation skrevet og udarbejdet af foreningens Lægelige Råd og udgivet udgivet af Colitis-Crohn Foreningen med støtte fra Ferring Lægemidler.

Jeg citerer:


Findes der en diæt, der hjælper?

Skønt mange forsøg og undersøgelser, er det aldrig lykkedes at finde nogen speciel sammensætning af fødemidler, der giver nogen positiv virkning på colitis ulcerosa. Der kan derfor ikke opstilles nogen diæt, der kan siges at indvirke positivt på sygdommen.

Skyldes colitis ulcerosa noget jeg spiser?

Trods mange, ihærdige forsøg har det ikke været muligt, at påvise nogen endegyldig forbindelse mellem bestemte fødemidler og forekomsten af colitis ulcerosa.
I ganske få tilfælde har man kunnet afhjælpe symptomerne ved at undgå mælkeprodukter. Men dette er på ingen måde generelt for sygdommen. l andre situationer - under klinisk kontrol - har den såkaldte astronautkost vist nogen positiv virkning. Astronautkost er føde, der på forhånd er nedbrudt til molekylestadiet. Behandlingen er dog ret dyr og smager ubehageligt, hvorfor det i almindelighed ikke kan anbefales at forsøge med astronautkost. Under alle omstændigheder bør det foregå under lægekontrol.
Det bør understreges, at det fra alle sider anbefales at indtage en fuldgyldig og varieret kost, for at sikre de bedst mulige betingelser for kroppens forsvarssystem, specielt fordi æggehvidestoffer trækker fra blodet til tarmen, når slimhinden er betændt.

Vil colitis ulcerosa nogensinde forsvinde helt?

Vi kender ingen medicinsk behandling, som kan helbrede colitis ulcerosa, men hos nogle patienter vil sygdommen dog efter en kortere eller længere periode gå i ro. Kirurgisk behandling med fjernelse af hele colon (tyktarmen) vil derimod betyde helbredelse. Sygdommen er da varigt helbredt!

Hvilke fordele og ulemper er der ved operation?

Ved colitis ulcerosa er det sådan, at fjerner man hele tyktarmen, fjerner man samtidig hele sygdommen, og man er dermed "rask"!



Tak for kaffe!
Ikke meget håb at hente dér.
Retfærdigvis skal nævnes, at resten af teksten indeholder en ganske sober gennemgang af sygdomssituationer, medicintyper og behandlingsmetoder. Men altså igen: "Spis du bare lige hvad du har lyst til...!". - og ikke et ord om den Specifikke Kulhydrat Diæts succes.

Et budskab, som iøvrigt gentages i det seneste nummer af Colitis-Crohn Foreningens medlemsblad - i en artikel fra 1992, der gør sig ud for at omhandle emnet kost i forhold til tarmsygdommene.

Jeg sidder her og har efter fire års kamp med tarmsygdommen været helt rask i de sidste 12 måneder på grund af en diæt og kan derfor ikke lade være med at undres over, hvorfor det opfattes så kontroversielt i lægekredse såvel som i Colitis-Crohn Foreningen, at folk - ikke alle, men helt klart mange - kan blive raske uden hverken medicin eller operation.
I medlemsbladet vil man tilsyneladende hellere skrive om, hvordan man "lever med sygdommen" og udveksle erfaringer om stomipose-mærker.
Okay.
Til dig, der trods lægernes rynkede bryn håber på en vej ud af den såkaldt "kroniske" tarmbetændelse, vil jeg foreslå at starte her:
http://www.inform.dk/djembe/scd

Mik




Dansk startside

Engelsk startside