Radiodoktoren: om Crohn's sygdom



   Carsten Vagn-Hansen   Læge, sundhedskonsulent

   13-1-2000


Crohn's sygdom
 
Sygdommen er en af de to store og ret udbredte betændelsessygdomme i tarmene. Mens Crohn's sygdom angriber alle tarmens lag og kan findes i hele tarmens længde, er det ved blødende tyktarmsbetændelse (ulcerativ colitis) kun tyktarmen og endetarmens slimhinder, der angribes. Hos nogen er det umuligt at skelne mellem de to sygdomme, men almindeligvis menes der at være tale om to forskellige sygdomme.
Der findes ingen særlige prøver, der kan adskille de to sygdomme, men sygehistorien samt røntgenundersøgelser og kikkertundersøgelser kan afsløre karakteristiske fund, der peger i den ene eller den anden retning. Der er mulighed for at tage fejl af de to sygdomme og andre betændelsessygdomme i tarmen, fx med sygdomsfremkaldende bakterier.
Man skal altid overveje, om der kan være tale om tuberkulose i tarmen, endometriose (livmoderslimhinde, der er smuttet ud i bughinden og tarmen), betændelse i udposninger på tyktarmen, bivirkninger af medicin (især gigttabletter at typen ibuprofen (NSAID-stoffer) kan give betændelsesagtige forandringer i tynd- og tyktarm og ligne Crohn's sygdom) samt fødemiddelallergi.
Ved Crohn's sygdom er der en vis arvelig tendens. Er der nogen i den nære familie med sygdommen, er risikoen for andre familiemedlemmer for at få sygdommen øget med mellem tre en halv og ti gange.
Brugen af gigttabletter af typen NSAID kan være med til at udvikle Crohn's sygdom. E undersøgelse i Jersey viste, at 38 procent af nye tilfælde af betændelsessygdom i tarmen udviklede sig, mens patienten tog NSAID-stoffer.
Virus og bakterier er også undersøgt som en årsag til Crohn's sygdom. Først og fremmest har man i flere studier påvist en sammenhæng med bakterien Mycobacterium paratuberculosis. Denne bakterie vides at kunne forårsage kronisk tarmbetændelse hos mange dyr og kan måske også være årsagen til sygdom hos mennesker, især Crohn's sygdom. Et studie har påvist bakterien hos to trediedele af mennesker med Crohn's sygdom, men kun hos fem procent med ulcerativ colitis. En engelsk forsker har fundet bakterien Mycobacterium paratuberculosis i en ud af fire prøver af pasteuriseret mælk fra forskellige salgssteder, hvilket betyder, at bakterien ikke kan fjernes ved pasteuriseringsprocesssen. Også et andet studie bekræfter, at pasteurisering ikke er nok til fuldstændig at fjerne bakterien, hvilket kan være en del af forklaringen på, at så mange Crohn-ramte reagerer med sygdomsforværring på indtagelse af mælk og andre mælkeprodukter. I en undersøgelse af køer påvistes det, at 25% af køerne var inficerede med bakterien, og andre studier har vist, at over en fjerdedel af køer uden symptomer var inficeret.
Mycobacterium paratuberculosis kan også komme ind i vandforsyningen gennem afføring fra inficeret kvæg. Bakterien kan sammen med andre smitsomme organismer også overleve i gylle.
Man mener, at de fleste mennesker kan tåle Mycobacterium, men mennesker med Crohn's sygdom og deres nære familie kan måske have gavn af at skifte over til UHT-mælk (langtidsholdbar mælk), hvor bakterien ikke har så stor chance for at overleve. Nogen forskere mener dog ikke, at der er en overbevisende sammenhæng mellem mycobacterium paratuberculosis og Crohn's sygdom, selvom mistanken er stor.
Man har også observeret, at stigningen i antallet af mennesker med Crohn's sygdom følger den stigende brug af antibiotika både til mennesker og til dyr. Det kan være med til at fremme bakterievæksten hos dyr og nedsætte modstandskraften hos nogen mennesker.
Man har også knyttet Crohn's sygdom sammen med mæslingevirus fra mæslingevirusvaccine, men adskillige undersøgelser mener at have afkræftet dette.

Symptomer
Mennesker med Crohn's sygdom har oftest mavesmerter. Da Crohn kan findes i alle dele af tarmen, kan smerterne sidde forskellige steder, og i mange tilfælde kan de ligne symptomerne ved nervøs eller irritabel tyktarm. Smerter optræder oftest efter måltiderne, når tarmindholdet skal passere snævre steder. Vægttab er almindeligt på grund af sammenhængen mellem spisning og smerterne.
Diaré er almindelig og kan have mange årsager, fx sygdommens placering i tarmene, ændringer i bakteriefloraen og påvirkning af tarmslimhinden fra galdesalte.
Børn kan blive væksthæmmede, få forsinket seksuel udvikling eller feber af ukendt årsag.
Der kan være blodmangel, og i nogle tilfælde kan man føle det sted, hvor sygdommen sidder, som en knude, der er øm. Nogen har ømhed og tegn på byldedannelse omkring endetarmen, førende til fisteldannelse (falsk vej til huden).
Der kan komme symptomer fra leddene, typisk fra et enkelt større led (især knæled). Huden kan også blive angrebet med røde, ømme knuder.

Behandlingen af Crohn's sygdom
Målet med behandlingen er at modvirke symptomerne og så vidt muligt få sygdommen i ro.
Symptombehandlingen kan fx være midler mod diaré og mod koliksmerter.
Hovedmidlerne i den medicinske behandling er midler med stoffet 5-aminosalicylsyre (Asacol R, Mesasal R, Pentasa R, Dipentum R) og stoffet sulfasalazin (Salazopyrin R), der indeholder både 5-aminosalicylsyre og stoffet sulfapyridin. Der er kun få bivirkninger, men man skal være forsigtig ved nedsat lever- og nyrefunktion og ved allergi overfor salicylsyre. Sulfapyridin øger lysfølsomheden, så det er nødvendigt at bruge solblokker i solen.
I sværere tilfælde kan det blive nødvendigt at give binyrebarkhormon eller celleundertrykkende stoffer. Visse former for bakteriedræbende stoffer som metronidazol og ciprofloxacin kan være nyttige indimellem.
De cellehæmmende og immunsystemundertrykkende stoffer, som fx 6-mercaptopurin og azathioprin kan give leverskader og undertrykke knoglemarven, og binyrebarkhormon en række bivirkninger, herunder knogleafkalkning.
Det kan også blive nødvendigt at operere, hvis der opstår svære forsnævringer eller bylder. Det kan hjælpe fint at operere, men da det kan være nødvendigt at fjerne større dele af tyndtarmen kan det medføre dårlig optagelse af føde og visse vitaminer og mineraler, og der opstår let komplikationer efter operationerne. Det er ofte nødvendigt at foretage nye operationer i de kommende år.

Kosten ved Crohn's sygdom
Der er i Danmark ikke megen forståelse for kostens betydning ved Crohn's sygdom, men i resten af verden har man længe arbejdet for at finde frem til den rigtige ernæring ved denne sygdom. Der er konstateret en række ernæringsmæssige forstyrrelser ved Crohn's sygdom.
Det er vigtigt at udelukke overfølsomhed for visse fødemidler. Mælkeprodukter og gærholdige produkter (brød, bagt med gær, ost, vin, øl, eddike) er de hyppigste årsager til allergi eller intolerans. De glutenholdige kornsorter som hvede, rug og byg er ofte synderne. Det er en god idé med en dagbog, hvor man skriver ned, hvad man har spist og drukket i forbindelse med forværringer eller forbedringer af sygdommen. På den måde kan man efterhånden finde frem til, hvad man ikke kan tåle og så forsøge at undgå det.
Nogen læger mener, at der ofte ved Crohn's sygdom er overvækst af candidasvampe i tarmene, der kan afsløres med fx mikroskopisk undersøgelse af afføringen og måling af antistoffer i blodet.
Der er udkommet en bog ved navn: "Bryd den onde cyklus" af Elaine Gottschall (Thaning og Appel's forlag). Den handler om diæt ved bla. Crohn's sygdom og indeholder en masse forslag til, hvad man kan og bør spise ved sygdommen. Den er rakket ned i en anmeldelse i Colitis-Crohn Bladet, men har hjulpet mange mennesker. En amerikansk læge har i sit forord til bogen ment, at den burde være blandt de uundværlige hjælpemidler hos enhver læge med speciale i mave-tarmsygdomme. I et dansk forord skriver overlæge dr.med. Henrik Hey fra Vejle Sygehus, at bogen indeholder en lang række praktiske, gode råd vedrørende opskrifter, som overvejende bygger på forfatterens erfaring mere end på de videnskabelige beviser. Overlægen peger på, at for at man kan have maksimal nytte af bogen er det nødvendigt med en sikker diagnose, ligesom det vil være nødvendigt med kontrol hos en mave/tarmspecialist med erfaring i rigtig ernæring.
12-11-99 er efterfølgeren udkommet: "Fortsæt den gode cyklus" af Oscar Umahro Cadogan.
Når man har fundet frem til en diæt vil jeg også mene, at det er vigtigt at snakke med en klinisk diætist for at finde ud af, om kosten er tilstrækkelig på alle områder.

Kosttilskud
Fiskeolie i kapsler (Pikasol) har ved en mindre undersøgelse vist sig at kunne nedsætte hyppigheden af tilbagefald af Crohn's sygdom. Der blev givet 2,7 gram omega 3 fedtsyrer dagligt. Man kan også vælge at spise mere fed fisk.
Det anbefales at tage ekstra af B-vitaminet folinsyre, der kan blive ødelagt af den medicinske behandling, eller der kan være problemer med optagelsen i kroppen pga sygdommen.
Ekstra E-vitamin kan også hjælpe til lindring af symptomerne.
Da en sund slimhinde i tarmen er vigtig for optagelsen af en række vigtige stoffer, er det vigtigt at sikre sig, at man får nok af dem, især hele rækken af B-vitaminer, C-vitaminer, A-vitaminer og D-vitamin. Også zink og kalkindholdet i kroppen kan være for lille. Evt også jern, men for meget jern kan være yderst skadeligt.
Det er en god idé at tage et tilskud af sunde, normale tarmbakterier af mælkesyretype, fx Idoform R.
Rygning er usundt for alle, og også for Crohn-ramte.
I Colitis-Crohnbladet fra februar 1998 er der et læserbrev, hvor en Crohn-ramt har haft fin virkning af tilskud af hajleverolie.
Aloe vera - marven fra "brandplante" menes også at kunne hjælpe på Crohn's sygdom.

Immunsystemet
Da Crohn's sygdom har noget med fejlreaktion i immunsystemet at gøre, er det efter min mening værd at prøve det homøopatiske middel "SensiStop", som er udviklet og kun forhandles af Lars Rudbeck, Birkevang 309, 3250 Gilleleje. Tlf. 4830 2827. Det anvendes til mundskylning, hvorved immunsystemet bliver påvirket positivt, og allergisymptomer forsvinder. Det koster ca 1200 kroner for en kur. Men snak med Rudbeck om det.
Der er i Australien udviklet et helt tilsvarende præparat - Oralmat - som har de samme virkninger, så der er ikke tale om svindel, men om en normalisering af immunsystemet.
På det autoriserede medicinske område er der fornylig kommet et middel på markedet, som også påvirker immunsystemet - TNF alpha. Det har vist sig at kunne få fistler til at lukke sig. Desværre hjælper det kun, mens det gives, og kvinder, der vil være gravide, må ikke bruge det.
Der er vist også andre bivirkninger. Jeg ville prøve SensiStop først, hvis det var mig.

Fremtidsudsigter
Ved en god behandling er udsigten til et rimeligt stabilt og produktivt liv god. Hos de fleste med Crohn's sygdom er der imidlertid en tendens til at sygdommen har et svingende forløb med tilbagefald af symptomer. Med tiden virker medicinen ikke helt så godt, og over to trediedele vil udvikle komplikationer, som kræver operation, på et eller andet tidspunkt i forløbet. Mellem 5 og 10 procent af de ramte risikerer at dø af bughindebetændelse og bakterier i blodet ("blodforgiftning").
Man kan håbe på, at den nye viden om kost og muligheden af at kunne påvirke immunsystemet positivt ved fx brug af Sensistop vil kunne medvirke til at fjerne eller stabilisere sygdommen, så den ikke længere påvirker sundhedstilstanden.

Colitis-Crohn Foreningen
bør man være medlem af, hvis man selv har sygdommen. Man kan lære meget af andre, der har de samme problemer som en selv, og måske har lært at leve godt med dem.
Foreningens adresse er:  Birkegade 11, 2200 København N.
Telefon 3135 4882    Tirsdag og torsdag 11.00 til 13.00    Fax: 3135 4782
Fra 23-6-98 nyt tlf.nr. 3635 4882    Og nyt faxnr: 3635 4782
Foreningen har et lægeligt råd og udgiver Colitis-Crohn Bladet
Den har også en hjemmeside på internettet: http://www.ccf.dk
Foreningen har udgivet en række publikationer.

Mange venlige hilsener
Carsten Vagn-Hansen





Samme artikel i en opdateret version kan læses på Carsten Vagn-Hansens hjemmeside på adressen: http://www.dsgnet.dk/Sites/artsym/CROHNBEH.asp


Carsten Vagn-Hansen - "Radiodoktoren" - har en webside som sit radioprogram på DR Radio Syd. Klik på Spørg om sundhed. Emailadressen til Carsten Vagn-Hansen og radioprogrammet er sos@dr.dk.


Dansk SCD startside

Engelsk SCD startside