Brevkassen


* Send dit indlæg til denne side her

* Send dit indlæg til mailinglistens cirka 100 personer her
(NB: virker kun hvis du har tilmeldt dig mailinglisten)
   
Læs mere om mailinglisten her



Ahornsirup

Her er noget, som sætter lidt perspektiv på Elaine Gottschalls fortælling om at sødemidler ikke bare er sødemidler. Man har lavet nogle forsøg med rotter, som åbentbart har bevist, at ahornsirup skulle have særligt gode egenskaber. Notits i Weekendavisen vedlagt nedenfor.
Ville lige dele med jer - bare som (endnu) et eksempel på, at der fortsat viser sig at være mere mellem fødevarer og videnskab, end mange af vores kære læger er sig bevidst om.

NOTITS i Weekendavisen #34 • den 22. september 2011
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sød fordel
Sukker forbindes sjældent med sundhedsfremmende effekter, men ahorntræets indkogte saft viser sig at være en undtagelse. Ahornsirup lader ligefrem til at have en gavnlig effekt på leverfunktionen. Det viser et nyt forsøg med rotter foretaget af Dr. Keiko Abe fra Tokyos universitet, som ikke overraskende er støttet af Conseil pour le développement de l’agriculture du Québec, et område med en stor produktion af netop ahornsirup.

Leverlidelser, som ikke er forbundet med alkoholmisbrug, findes hos en betydelig gruppe af midaldrende mennesker i en særlig konstellation, som inkluderer overvægt, abnorme blodlipider og diabetes eller insulinresistens. Tilsammen taler man om et metabolisk syndrom, og årsagerne er usund mad, stress og for lidt motion – klassiske livsstilsfaktorer – i kombination med angreb på vævet fra frie radikaler, som skyldes forurening.

Et element i forebyggelsen kan være at gå efter bedre sødemidler, og her kommer ahornsiruppen ind i billedet. Man har allerede tidligere vist i forsøg, at ahornsirup kan virke regulerende på sukkermetabolismen og fremme udskillelsen af insulin – og dermed måske have en rolle i at behandle diabetes 2.
I det nye forsøg fodrede man rotter med en diæt, som indeholdt 20 procent ahornsirup. En kontrolgruppe af rotter fik en tilsvarende diæt, men med 20 procent sirup med et tilsvarende indhold af sukker. Efter 11 dage målte man deres leverfunktion og fandt væsentligt lavere niveauer af enzymerne AST, ALT LDH i de ahornsirupaffodrede rotters blod, en standard biomarkør for forbedret leverfunktion. Andre målinger tydede på, at de gener, som er involveret i produktion af skadelig ammoniak i leveren, blev mindre aktive. Må vi have lov at foreslå pandekager med ahornsirup – for Deres sundheds skyld!

hla
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 13. september



17. august 2011:
Her er et uddrag af en brevveksling, jeg havde via Facebook for nylig. En facebook-ven skriver:

>Jeg har tænkt over det med diæten, og er frisk på at
>forsøge i hvert fald at undgå de værste ting. Tidligere
>har jeg set på den og det ser jo noget uoverskueligt ud.

Hvortil mit svar blandt andet er: 


Ja, det ER jo desværre lidt af en længere historie.

Som jeg oplever det, handler om en hel del mere end “blot” diæten. Det handler især om nogle ting, der har med ens egen indstilling til emnet at gøre. At man siger til sig selv:

"Nu må JEG begynde at tage det fulde ansvar for min egne tarmes ve og vel. Lægerne og lægevidenskaben kan jeg ikke længere gå og vente på finder frem til noget, der virker. De har ikke den endegyldige forståelse af sygdommen(e), de har ikke den medicinske løsning, jeg har brug for. Så nu må jeg selv tage affære. Jeg må sætte mig grundigt ind i tingene, (=bruge masser af tid på at læse på nettet), fokusere, være vedholdende, og mit mål er at finde ud af, hvad det er, der virker for MIG."

Mit hovedbudskab er: Tro ikke på lægerne, når de siger med rynkede bryn at dette er "kronisk" og det kan kun gå den forkerte vej. Der ER en vej ud af "den onde cyklus". Det er jeg selv - og hundredetusinde andre derude i verden - levende beviser på. Touch wood har jeg ikke set noget til sygdommen i, ja, vel over 10 år efterhånden.

Colitis... Det handler om tarmflorabakterier og immunforsvarsreaktioner i selvsving, men om det er bakterier, der er årsag, eller om det er immunforsvaret - og hvordan man får betændelsesudbruddene til at holde op med at vende tilbage er der ingen, der endnu har kunnet forklare. Måske er Colitis ikke bare én sygdom, men 35 forskellige sygdomme - og måske er det derfor, det er så svært for lægerne at finde ud af, hvordan de skal takle det. Derfor er løsningsmodeller og diæter, der virker, også meget meget individuelle. Der er ikke nogen "patentløsning", der bare virker for alle - er min erfaring, efter at have fulgt og talt med rigtigt mange, der har sygdommen.

I SCD (Specific Carbohydrate Diet) er den grundlæggende teori

1) at undgå at spise kulhydrater, som ikke optages ordentligt i dit tarmsystem (og som derfor ender med at blive føde for 'fjendtligtsindede bakterier' i bunden af tarmsystemet)

2) at tilføje 'venlige' bakterier til tarmene, som langsomt kan fortrænge de 'onde' bakterier. 

Sådan sagt meget forsimplet.

Interessant nok har lægevidenskaben for nyligt meldt om meget positive resultater med "transplantation" af bakterier fra raske tarme til syge tarme. (Se artikel i Weekendavisen, uddrag vedlagt nedenfor).

 
Blandt den type kulhydrater, som er vanskeligst at nedbryde, (så de kan komme ud i blodet), er forarbejdet sukker (hvidt sukker).

Så det er FARVEL til sukker. Over hele linjen. Slut med sodavand, slik, is, etc.

Det er FARVEL til især spaghetti, pasta, etc. - stivelse, som også er sukker.

Og FARVEL til alle slags brød.

Det med brød er et særligt langt kapitel, fordi det også handler om gluten (som er / kan være svært at nedbryde og fordøje i mange henseender), korntyper, og andre ting.

Det samme gælder mælk, som indeholder laktose (som er en slags sukker). Mælk er typisk rigtigt problematisk og derfor noget, man per automatik nærmest bare udelukker helt fra starten. Slut med mælk.

Man kan bruge kokosmælk som erstatning for mælk i mange sammenhænge. Også i kaffen - (blot man finder frem til den rigtige type, der ikke 'gryner').

Honning er ok som sødemiddel generelt, og den naturlige sødme, der er i frugt m.m.

Frugtsaft og gulerodssaft (helst hjemmelavet fra bunden) er fint. Druesaft er også ok, når man trænger til det "søde".

På listen over det, som opfattes som "GODE" kulhydrater er eksempelvis gulerødder og rødbeder (men iøvrigt ikke andre rodfrugter - det er FARVEL til kartofler, helt og aldeles), græskar, nødder, salat, etc

 

Et andet princip i SCD er, at det er det FARVEL til forarbejdede varer, altså al dåsemad og ting, der er præproduceret på en fabrik. Tilbage til de helt rå råvarer, som du ved hvor kommer fra og som ikke har nogen former for tilsætninger. = Tilbage til at bruge tid i køkkenet!

Kokosmælk er svært at lave selv - så dér valgte jeg at gøre en undtagelse, dog køber jeg altid den bedst mulige kvalitet (uden konserveringsstoffer).

 

Vin er ikke så slemt som man skulle tro. Et glas vin i ny og næ siges at være ok. Men det er ikke godt for tarmene at "drikke igennem". Så det hedder "alt med måde"!

 

Linser og bønner er meget omdiskuteret blandt SCD-folket. Generelt kan man opsummere det sådan her: Kører du en "hård" linje, så er det no-no. Kører du en blød linje, så er det ikke det værste at spise lidt linser eller lidt bønner fra tid til anden.

 

>I forvejen spiser jeg ret sundt, mest grønt,

Men bemærk, at meget fiberrige grøntsager faktisk IKKE er det bedste for en betændt tarm. Alt det med at fiber er godt for tarmene gælder IKKE for tarme, som der er betændelse i. Den nedslidte flora skal have ro til at genoprette sig. Og derfor skal man også tænke på, om man får de rigtige mineraler, etc, som tarmfloraen har brug for - lidt ligesom græs har brug for gødning.

Se et stykker nede på siden her mht lidt løse forslag, (under overskriften "Tilskud med henblik på at hele slimhinderne i tarmene") - som dog kræver mere tid og tests hvis det skal være kvalificeret:

http://www.scdiet.org/dk/gode_raad.html

 

>fisk og magert kød,

Fint!


>kun lidt mælk i kaffen, 

Farvel til den!


>næsten intet sødt,

Farvel til alt sødt, som ikke er hjemmelavet med honning eller syrup som sødemiddel.

 

>og sjældent hvidt brød.

 

Slut med det - med mindre du kører "SCD light". I så fald vil lidt brød i ny og næ være ok. (Niveau: Vi taler om én skive brød søndag morgen, og én midt på ugen...)

 

> Måske kan du også fortælle mig hvad du fx spiser til morgenmad, når du ikke kan spise brød.

 

I rigtigt mange år har jeg spist dette - eller noget i denne stil - hver morgen:

http://www.scdiet.org/dk/dkopskr4.html

Lige for tiden er jeg inde i en periode, hvor jeg hælder det hele ned i en blender med lidt frosne bær og laver en tyk stor "milkshake" ud af det (uden milk!).

Om søndagen laver jeg meget tit (gjorde det også her i dag) bananpandekager til hele familien. http://www.scdiet.org/dk/dkopskr3.html

 

Det kan være - og bør være - en ordentlig mundfuld at kaste sig ud i "Den fuld SCD", men mindre kan måske også gøre det. Samtidig er der, som det også fremgår af siden, som jeg gav dig link til mht vitamintilskud, også en række ANDRE ting, man skal være opmærksom på.

Det hele handler om, kan man sige, at give mere opmærksomhed til sin krop - den del af sin krop, som man har været vant til er en "fordøjelsesfabrik", der bare fungerede, uanset hvad man hældte i den.

Jeg taler eller mailer med folk om disse emner rigtigt tit, fordi der er mange som spørger. Men jeg er ikke nogen autoriseret ekspert, blot en person, som har brugt en del tid på at læse om emnet og har nogle erfaringer fra min egen krop. Så... der følger ingen helbredelsesgaranti med! Til gengæld er det gratis. :-)

Hvad har du at miste?! Prøv dig frem!

 
Og i øvrigt:

Mine erfaringer er, at man GODT kan køre en "SCD Light" og få gode resultater ud af det, når man samtidig også er opmærksom på andre faktorer, der kan spille ind. Det handler altsammen om at få tingene i balance for én selv. Som sagt: Det er meget individuelt - og der er ikke nogen anden - heller ikke "eksperterne", de autoriserede eller de alternative - som kan hjælpe én dér. 

Mht yoghurt: Der er i SCD tale om HJEMMELAVET yoghurt og det er vigtigt, for grunden til at den skal være hjemmelavet er, at den skal gære i 24 timer, sådan at al laktosen bliver spist op af de søde og rare bakterier.

mvh Mik 

---

Artikel i Weekendavisen #47 - den 26. november 2010

Oh shit
Nye mikrober. Er der problemer med maven? Så skift tarmindholdet ud. Fækalietransplantation erstatter syge mikrober med sunde og er en behandlingsform på vej frem. Måske patienter med autisme og parkinson også kan have gavn af den.

Af Lone Frank

Udvælg en afføringsprøve (helst blød) på cirka 30 gram. Tilsæt 50-70 milliliter sterilt saltvand til prøven og homogeniser i en husholdningsblender sat på »lav« hastighed. Skru langsomt op til højeste hastighed og bliv ved i 2-4 minutter, indtil prøven har en ensartet konsistens. Filtrer to gange gennem kaffefilter.

Ovenstående opskrift er ikke hentet fra Rytteriets seneste show, men fra en artikel i tidsskriftet Clinical Infectious Diseases.

Artiklen beskriver – med stor detaljerigdom – hvordan en gang homogeniseret og filtreret afføring fra en rask donor kan helbrede alvorlige tarminfektioner, som har modstået selv gentagne behandlinger med antibiotika.

Princippet er meget enkelt at evakuere de sygdomsfremkaldende bakterier ved at lade »gode« bakterier vokse dem over hovedet og overtage deres plads. Metoden går under navnet fækalietransplantation, og den er efter alt at dømme på vej ud af mørket.

Som Journal of Clinical Gastroenterology formulerede det på lederplads i september:

»Fækalietransplantation har nu nået primetime og bør anvendes på enhver patient, som har vist sig resistent over for sædvanlig behandling.« 

----

Uddrag af artikel i Weekendavisen den 13. maj 2011

Et nyt univers åbner sig
Kun fantasien sætter grænser for, hvilken betydning tarmfloraen kan have for udviklingen af sygdomme som for eksempel kræft, allergi, sklerose, åreforkalkning og astma.

Af Annette K. Nielsen

Det er måske for meget at sige, at professor Oluf Borbye Pedersen får julelys i øjnene, når han taler om kortlægningen af den menneskelige tarmfloras genom. Men det er nærved og næsten.

»Det er vildt fascinerende og fortryllende at få lov til at gå i dybden med det her. Det er også overvældende, fordi det er så stort og komplekst. Bakterierne fylder mindst 3,3 millioner gener, imens vi selv har omkring 20-25.000. Så der er et enormt samspil mellem generne fra mikroorganismerne og så vores egne.

Jeg tror, det kommer til at tage mange år, før vi bare nødtørftigt forstår dette komplekse sammenspil på det funktionelle plan.«

Professor Oluf Pedersen er leder af Afdelingen for Molekylærgenetik på Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet og af Lundbeck Fondens Genforskningscenter, LuCamp. Disse to centre deltager sammen med Biologisk Institut, Københavns Universitet og Center for Biological Sequence Analysis ved Danmarks Tekniske Universitet i det europæiske forskningskonsortium Meta-HIT, Metagenomics of the Human Intestinal Tract. MetaHITs første gennembrud kom sidste år og var forsidehistorie i det prestigiøse tidsskrift Nature i marts. Under titlen Vort andet genom offentliggjorde man resultaterne af en metagenomisk dybdesekventiering, som det hedder, af en masse afføringsprøver.

»Vi kortlagde 3,3 millioner tarmbakteriegener og identificerede 1100 forskellige bakteriearter. Vi kunne påvise, at et menneske i sin tyktarm i gennemsnit er vært for 160 forskellige hyppige bakteriearter, hvoraf omkring 40 procent er mere eller mindre fælles for de undersøgte mennesker. Dem anser vi for en slags husholdningsbakterier, som er nødvendige for at holde den daglige balance i mavetarmkanalen.«

 





Lidt links...

Artikel:
Kostomlægning sparede David for stomi
Hverken operation eller medicin kunne få bugt med David Rasmussens mave-tarm-sygdom Crohns, og eneste udvej var at få en permanent stomi. Men han nægtede at tage imod lægernes tilbud, tog sagen i egen hånd og endte med at helbrede sig selv. David Rasmussen tog selv affære, da det gik op for ham, at lægerne ville give ham en stomi.”
Artikel af Helle Thilo i Dagens Puls nr. 1, 2010. Læs mere...

Klinik for kost og fysioterapi
David Rasmussen driver en privat klinik, som vejleder personer med kroniske sygdomme såsom MB Crohns. Mere information på:
www.kostogfysioterapi.dk


 

Aarhus Privatklinik
er et behandlingscenter for holistisk medicin, som siden 1989 har vejledt omkring alternative og komplementære behandlinger.

En klinik, som ifølge kilder på nettet skulle have en større indsigt i og erkendelse af, at colitis/crohn kan behandles (holdes nede) uden medicin – og hvor hele mennesket (og ikke kun tarmen) er i fokus:

www.holistic-medicine.dk



Colitisramt
Blog på Urban.dk skrevet af en 33-årig kvinde, som er gift, bosiddende på Færøerne og som på syvende år døjer med Colitis Ulcerosa i konstant udbrud – og som forsøger at gå “diæt-vejen” og deler ud af opskrifter og inspiration.
http://colitisramt.urbanblog.dk/2011/01/15/colitis-ulcerosa/




Date: Sun, 18 Oct 2009 19:12
From: Peter
To: Mik Aidt
Subject: Brevkassen


Hej Mik,

Jeg er ny i dette forum, men har fulgt debatten om hjemmelavet yoghurt.

Jeg synes at det er lidt omstændigt, at lave yoghurten selv og blev derfor
glad, da jeg så at Thise Mejeri producerer en laktosefri yoghurt.

Link.
thise.eu/Arkiv/NyhedsarkivSider/2009/Lactosefri_blaabaer.asp

Kender du noget til dette produkt?


Jeg har selv MC og blev for ni år siden opereret, hvor jeg fik fjernet 70 cm at mit tarmsystem.
Forinden havde jeg fået imurel og prednisolon, men desværre hjalp det ikke.
Jeg har ikke fået medicin, siden jeg blev opereret, men har betændelsestilstand i mit
tarmsystem. Jeg er meget imod medicin og operationer, hvorfor jeg søger inspiration til
alternative muligheder.
Jeg har ikke før tænkt over, hvad jeg til dagligt har spist, men kan af og til mærke smerter, som jeg tror stammer fra kosten.
Jeg har desuden ikke de store problemer med diarre.

Jeg er åben over for andres råd og erfaringer.

Mvh.

Peter


PS
Jeg har fået denne mail fra Thise Mejeri,  da jeg spurgte om den var 100% laktosefri, da jeg har morbus crohn. (se nedenfor)


Hej Peter

Tak for din henvendelse, vi er altid glade for at høre fra vores mange forbrugere.

Det er netop med dig i tankerne at vi har valgt at lave laktosefrie produkter. Så det er meget rart at modtage en henvendelse fra dig!

Men svaret er at vores Yoghurt med blåbær/ tranebær er laktosefri, hvilket selvfølgelig også fremgår af mærkning på karton.

Derudover har vi et mere produkt som er laktosefri, det er vores Kakao mælkedrik, som er baseret på valle (som er et restprodukt fra osteproduktion).

Det er (lige nu, og i dette øjeblik) de to eneste produkter vi har som er laktosefri. Men vi har andre undervejs!

I øvrigt er vores modnede/ lagrede oste også (i praksis) at betragte som laktosefrie. Men vi har valgt ikke at mærke dem som laktosefrie da der er strenge krav til dokumentation ift. myndigheder.

Jeg håber det besvarer dit spørgsmål, ellers er du meget velkommen til at vende tilbage.

Med Venlig Hilsen
Kind Regards
Mit freundlichen Grüßen
Met vriendelijke groeten

Jakob Würtz Jensen

Kvalitetschef / Quality Manager

Thise Mejeri
Sundsørevej 62, Thise
DK 7870 Roslev
Tlf. +45 9757 8001  Fax +45 9757 8122
www.thise.dk





Date: Sun, 23 Aug 2009 17:45:54 +0200
From: Helene
To: Mik Aidt
Subject: brevkassen

Kære gode mennesker og Mik som især har holdt mit humør højt med denne side.

Endelig er dagen kommet hvor jeg kan fortælle at jeg er blevet helbredt, ja, for colitis ulcerosa og hvordan. Jeg håber at I vil tage jer 5 minutter til at læse min historie.

Allerhelst ville jeg fortælle det til hele verden. Jeg kan ikke bære at så mange mennesker går rundt og tror at de skal være kronisk syge, det er der kun noget der hedder i lægernes verden.

Jeg fik CU for lidt over 4 år siden, da jeg var 26. Det var meget voldsomt og allerede ved første udbrud kom jeg på sygehuset og blev indlagt i 4 dage. Allerede på det tidspunkt kendte jeg til den specifikke kulhydratdiæt, og der er ingen tvivl om at den har lindret mine symptomer. Men første udbrud var altså meget voldsomt, og da det viste sig at jeg ikke kunne tåle asacol, lagde jeg hårdt ud med en prednisolonkur, som hjalp.

Jeg holdt diæten det næste halve år, men ved juletid gik det galt, og jeg fik endnu et voldsomt udbrud, toilet 10-15 gange i døgnet, blod og betændelse, ked af det og indskrænket socialliv. Det tog 5 mdr. på prednisolon at slå dette udbrud ned. Derefter holdt jeg diæten i 3 mdr., kom så til at spise brød og sukker og fik endnu et voldsomt udbrud = 6 mdr. på prednisolon. Dette udbrud ville bare ikke stoppe, dog er jeg sikker på at jeg var endt med en stomipose på maven, hvis ikke jeg også havde fuldt diæten.

Jeg begyndte derfor på imurel, det er hård kost for systemet, det er der ikke tvivl om. Jeg var symptomfri næsten et år, men fik så konstaterede forhøjede levertal pga. imurel, en ret alvorlig bivirkning, så jeg måtte stoppe omgående. Jeg holdt derefter diæten i 3 mdr., så blev det jul, og jeg er bare et menneske, så trods min stærke rygrad, faldt jeg i slikskålen og fik endnu et udbrud = prednisolon. Jeg var efterhånden meget bekymret for bivirkningerne ved medicinen og havde besluttet at jeg ville forsøge med alternativ behandling.

Jeg startede hos en homøopat for 8 mdr. siden, i dag har jeg været hos hende for sidste gang, og jeg har aldrig haft det bedre, jeg tager ingen medicin, spiser hvad jeg vil, stadig sundt naturligvis, men jeg bliver ikke længere syg, hvis jeg falder i slikskålen en enkelt gang, og jeg spiser dejlige rugbrødsmadder hver uge. Jeg har taget hendes dråber i 8 mdr. Til at starte med fik jeg en såkaldt førsteforværring, den var meget voldsom, men hun havde forberedt mig på det, i virkeligheden var det blot et tegn på at homøopatien var begyndt at virke i min krop.

Jeg var syg i 2 mdr., så stoppede det, og jeg spiste hvad jeg ville. De næste to mdr. fik jeg tre udsving mere, de varede henholdsvis 7 dage, 2 dage og under 24 timer og stoppede af sig selv, det havde jeg indtil da ikke troet muligt.

Nu har jeg været medicin- og colitisfri i 4 mdr., det er ret vildt! Jeg vil af hele mit hjerte anbefale homøopati til alle jer der lider af denne mareridtsagtige sygdom som kan få selv den største optimist ned med nakken, som vækker en om natten, fordi man skal på toilettet - mange gange, som hæmmer ens socialliv og arbejdsliv, som gør at man tænker "sådan her kan jeg aldrig få en kæreste, slet ikke hvis jeg får stomi".

Den sygdom som kræver så stærk medicin at man går rundt i dopet tilstand og i angst for at ens knogler tager skader af hormonbehandlingen. Den sygdom som lægerne siger aldrig vil stoppe før den dag man får stomi, og den sygdom som især rammer unge mennesker og tager modet fra dem. Nu er jeg 30, jeg var syg i fire år, jeg lærte meget undervejs, bl.a. at leve sundt, det bliver jeg ved med, dog ikke af angst for at blive syg, men blot af lyst. Og jeg lærte også at man ikke skal lægge sit liv i hænderne på lægerne alene, de gør sikkert deres bedste, og de kan heller ikke vide alting, derfor må man selv søge og finde svar andre steder. Jeg står til rådighed til hver en tid, hvis nogen skulle have spørgsmål til min homøopati-behandling, og jeg vil meget gerne opdatere et par gange om året om jeg stadig er medicin- og colitisfri, det vil jeg skyde på jeg er:-)

Kh Helene, 30 år fra KBH, rask og fri og en del klogere end for 4 år siden





From: Georg Refby
To: Mik Aidt
Sent: 9. februar 2008 23:00
Subject: Besked fra SCD Website


Kære Mik

Jeg hedder Georg, er 63 år og fik for 3 år siden konstateret colitis ulcerosa i forbindelse med en slags sammenbrud, en udbrændthed.
Jeg blev medicineret, havde flere perioder hvor mit tarmsystem næsten var symtomfri, men jeg havde det af pommern til. Var træt, udmattet, uarbejdsdygtig, kunne ingen ting. Jeg prøvede alle muligheder for at blive rask, diæt, stramme diæter, kosttilskud, alt blev afprøvet, jeg var parat til alt for at komme til at fungere bedre, blive rask eller raskere. Men jeg blev ikke rask, følte mig ikke rask.

Jeg gik hos en meget dygtig diætist, Mia Damhus, hun sagde til sidst til mig, “Georg jeg kan ikke hjælpe dig, gå i psykoterapi”.
Jeg reagerede med vrede, men senere gik jeg i psykoterapi. Var hos to terapeuter som jeg ikke fungerede med, så fandt jeg Amelie Kirkegård. Efter længere tids terapi , ser det ud som om, at jeg er sluppet af med min Colitis Ulcerosa og det er ca. et år siden jeg sidst har spist medicin for den.

Alligevel kan angsten for udbrud opstå, hvis min fordøjelse ikke fungerer optimalt. Jeg har derfor bedt min læge om at blive undersøgt.
Jeg har lige været på en mave-tarmklinik. Lægen var, ved den indledende snak, ikke glad for at høre, at jeg ikke tog forebyggende medicin, fortalte, at Colitis Ulcerosa er en genetisk betinget kronisk sygdom. Selv om der ikke er udbrud forsvinder sygdommen ikke.

Lægen fortog en kikkertundersøgelse og fortalte mig, “at min tyktarm ser helt normal ud og der er ikke tegn på betændelse eller spor af mine tidligere udbrud af Colitis”. For en sikkerheds skyld tog han nogle vævsprøver. Resultatet af prøverne er klare, der er ikke spor af eller efter betændelse.

Jeg blev testet for min evne til at nedbryde og fordøje laktose (mælkeprodukter), sidst jeg blev det kunne jeg slet ikke. Denne gang var der
ingen problemer, laktosen blev nedbrudt.

Når jeg deler dette med dig skyldes det, at jeg har været meget fortvivlet og opgivende, men alligevel har jeg ikke givet op. Jeg ser det som om, at jeg har kæmpet min ene kamp og vundet. Det der har bragt mig hen hvor jeg er i dag er, klokkeklart, at jeg har gået til psykoterapi hos Amelie Kirkegaard. I dag spiser jeg hvad jeg har lyst til, heldigvis har jeg lyst til at leve sundt og fornuftigt.

For mig er det en rigtig solstrålehistorie, et af livets mirakler og det er sket for mig.

Måske kan denne historie være til gavn for mennesker der spejder efter håb, efter mulige veje frem mod et raskere liv. Hvis nogen har lyst til at høre mere om min måde at gøre det på, er de velkomne til at skrive til mig.

Venlig hilsen Georg Refby
Geor<AT>live.dk
(indsæt selv @ i stedet for <AT>)




From: Pia
To: Mik Aidt
Sent: 20. oktober 2007 15:32
Subject: Re: youghurtmaskine - haster

Hej Mik.

Jeg har en datter med svær MC og vi er lige startet på elaine gottschalls diæt. Problemet er youghurten!!

30 timer i tændt ovn er dyrt i det lange løb. I bogen beskrives en youghurtmaskine, som kan købes hos dansk hjemmeproduktion. Men på deres side står at yougurten kun skal opholde sig i 3-4 timer i maskinen og modnes færdig i køleskab. Det er jo forskelligt fra opskriften i bogen, om de mindst 24 timer v. 38 – 43 grader.

Kan vi risikere at købe en maskine og gå efter deres opskrift på 3-4 timer? Hele diæten er jo ødelagt, hvis laktosen ikke nedbrydes?

Om et par dage er youghurten sluppet op og vi vil godt i gang med maskinen, hvis den er ok. Kan du svare på spørgsmålet, siger vi tusind tak.

Mange hilsner Pia og datter.



Hej Pia,

At holde liv i en 15W pære i 24 timer er ikke noget, der koster alverden. Men ellers vil jeg TRO, ja, at maskinen også sagtens kan bruges til at køre i 24 timer ved den rigtige temperatur.

Når de skriver 3-4 timer er det sikkert kun fordi det er hvad folk normalt vil bruge af tid. Men hvis den automatisk bryder af efter 3-4 timer, så er det jo noget skidt!

Hvad med at spørge producenten?

I øvrigt er yoghurten efter min mening langt fra det vigtigste ved SCD i forhold til diætens effekt over for Crohns og Colitis. (Jeg er i dag helt rask, og det blev jeg uden at bruge yoghurten, som jeg havde under mistanke for at være allergisk over for, også selvom lactosen var blevet "spist op" af 24-timers-processen.)

KH Mik



Hej Mik.

Du skal have tusind tak for dit svar.

Ved du at Arla er begyndt at producere laktosefri mælk, som nu kan købes i mange større supermarkeder? Jeg har lige fået mail fra dem vedr. en liste over laktoseindholdet i div. mælkeprodukter.

Til dem der laver youghurt selv, er det en lettelse at kunne lave den af, i forvejen, laktosefri mælk. Formodentlig skal man så blot følge den almindelige vejledning for youghurtfremstilling. Det er jeg nu ved at undersøge.

God Weekend.

Hilsen Pia.



Hej Pia,

Ja, det er helt klart værd at undersøge!

Og tanken er jo spændende: om man ved at bruge laktosefri mælk kunne nedsætte timeantallet til de normale 3-4 timer.

Jeg havde tidligere på året nedenstående korrespondance om emnet, hvoraf det fremgår at jeg hverken dengang og heller ikke siden har haft tid til at sætte mig nærmere ind i, hvad galaktose er og hvordan det fordøjes, etc. Desværre har vi jo ikke længere Elaine som vi kunne spørge.

KH Mik

19/02/2007 kl 19:02 skrev Christoffer:

Hej mester

Til info så kan man nu få laktosefri mælk i liva. Koster 16 kr. for 1 l. og smager super :o)

Fortsat god dag.

Christoffer



Hej Christoffer,

Ja, jeg kan se på Arlas hjemmeside at Grete Møller, arlaforum@arlafoods.com skriver:
"Den nye laktosefrie mælk er på markedet og kan faktisk købes via alle kædesystemer - undtagen Dansk Supermarked.
Har du fx en SuperBrugs i nærheden, kan du bede dem om at bestille produktet hjem til dig."

Men... jeg tror ikke at folk på SCD bare skal kaste sig over den.

For det første er ordet "Laktosefri" lidt af en overdrivelse, for Arla skriver jo på denne side at den har "et lille eller et reduceret indhold af laktose."

Under fordøjelsen bliver laktose opdelt i glukose og galaktose ved hjælp af enzymet laktase. Og den anden halvddel af laktosen, galaktosen, er der tilsyneladende stadig i rigelige mængder i drikken. Eksempelvis skriver en Gitte Østergaard på samme site:

"Min datter har en sygdom der betyder at hun skal holde diæt fri for galaktose og laktose. I jeres nye Laktosefri mælk er der ingen laktose men et højt indhold af galaktose og dermed lig med gift for min datter.
Vi har et problem med jeres laktosefri mælk, da personer i min datters omgangskreds jo ser denne som et valgbart produkt.
Må vi opfordre til at denne laktosefri mælk kunne få en mærkat på emballagen "at den ikke er velegnet til personer med galaktosæmi." ? ?
Jeg håber I forstår vores frustration og angst for at personer i god tro giver denne mælk til vores datter.

Venlige hilsner

Gitte Østergaard"


Jeg har ikke haft tid til at sætte mig ind i hvad galaktose betyder for folk på SCD.... Men bortset fra det er det en "langtidsholdbar mælk". Kort sagt: et industri-produkt som jeg personligt vil holde mig langt væk indtil det modsatte er bevist.

KH Mik



19/02/2007 kl 22:23 skrev Christoffer:

Hej igen Mik

Men tror du ikke der er ligeså lidt laktose i som i hjemmelavet yoghurt?
Det er vel nogenlunde samme princip, er det ikke?

Ha en fortsat god aften, nu vil jeg ikke forstyrre mere

Christoffer



Hej Christoffer

Efter sigende er laktoseprocenten på cirka 0,5% eller deromkring i hjemmelavet yoghurt og i "dry curd cottage cheese" = hytteost.

Så jo - du har da ret i at også i SCDiæten er der åbnet for et 0,5 procents indtag af laktose.

Et springende spørgsmål er i den forbindelse om GALAKTOSEN er en "synder" i et betændt tarmsystem eller om den netop ikke er det. Det ved jeg ikke. Det kræver lidt efterforskning / research....

Skriver de på mælkeflasken hvad procenten er i den "Laktosefri" mælk?

KH Mik




Subject: Laktosefri yoghurt kan købes i København
Tuesday, 31 January 2006 10:58:02 AM
From: "Helene"
To: <home@mikaidt.dk>

Hej Mik

Hos

SPECIAL Foods
Rosenørns Alle 39
1970  Frederiksberg C
Tlf: 3825 4344
 
vil man snarest kunne købe laktosefri ymer og fløde fra det finske mejeri Valio. Ejeren af butikken har gode forbindelser og kan på forespørgsel også hjemhente andre laktosefri produkter fra Valio, jeg ved Valio også laver laktosefri hytteost.
 
Hilsen Helene





From: "Louise Volsing" <louise.volsing[snabela]tele2adsl.dk>
To: <home@mikaidt.dk>
Subject: mandelmel
Date: Mon, 14 Nov 2005 21:53:59 +0100

Hej Mik
Jeg har lige et par spørgsmål og lidt info.
Jeg har lavet lidt osteresearch og fundet ud af at dansk danbo og samsø og lign. Oste skulle være et forsøg på at lave en dansk udgave af emmentaler. Hvis det er rigtigt hvorfor må man så ikke spise dem?
 
Og hvordan er det lige med kikærter?
 
Så har jeg talt med Thise mejeri. Mejeristen fortalte mig at deres yoghurt indeholder ml. 1-2 % restlaktose. Og hvis man dræner den halvere man laktoseindholdet da laktosen er i vallen. Indholdet af restlaktose i hytteost uden fløden (dry curd) indeholder 1.5 -2.5 % restlaktose så i teorien kunne man jo godt spise deres yoghurt. Desuden sagde han at man ikke kommer under de 1-2 % restlaktose lige meget hvor længe man lader yoghurten fermentere den bliver bare ekstrem sur. Jeg kunne ikke forestille mig at de blander mælk i for at gøre noget ved konsistensen, som jo er grunden til at man ikke må spise købeyoghurt, da de skriver på kartonen at konsistensen er forskellig alt efter hvad køerne får at spise – om de går på græs eller ej. Men jeg spurgte ikke specifikt om det.
 
Og mandelmel (økologisk). Det kan købes i Gårdbutikken som er en økologisk købmand med butikker i Holstebro, Viborg og Århus. Det koster 260-270 kr. pr kg. hvis man bestiller 10 kg. Man kan også få mindre men, så kender jeg ikke prisen, det er noget med fragt og lager og sårn. Men hvis der er flere som skal ha’ så bliver det i hvert fald billigere. Man skal snakke med Jacob, han ved hvad mandelmel er for noget.
Det er frisk og velsmagende mel. Jeg vil gerne anbefale det.    
Hvis man er til øko-mad så kan jeg også anbefale deres kødprodukter i hvert fald dem fra Holstebro. Slagteren her laver for resten frankfurtere og spegepølser uden mel og andre ‘ulovlige’ stoffer.
Tjek hjemmesiden: www.gaardbutikken.com
 
Nå det var det …
 Venlig hilsen Louise Volsing


Hej Louise,

>emmentaler. Hvis det er rigtigt hvorfor må man så ikke spise dem?

Det handler om indholdet af laktose. Hvis det er ligeså lavt som i emmentaler, så er det ok at spise.

>Og hvordan er det lige med kikærter?

De er lidt i "grænselandet". Når tarmene er så meget i bedring at de ikke bløder, er kikærter ok. Men ikke i starten af diæt-perioden.


KH Mik




From: "dormik1[snabela]hansen.tdcadsl.dk"
To: <home@mikaidt.dk>
Date: Sunday, 14 August 2005, 5:11 PM +0000
Subject: utæt tarmslimhinde

Jeg vil høre, om I har erfaringer med kronisk træthed, hårtab (mærkeligt hår vokser ud uden mineraler), fordi man ikke kan optage maden ordenligt/tarmslimhinden irriteres. Er utæt tarmslimhinde/leaky gut/dysbiose med andre ord et "forstadie" til CU og Chrohn?

Jeg har været kronisk træt i 2 år, jeg har konstant haft blærebet., herpesudbrud, tandpine, migræne - det ene afløste det andet, så fik jeg konstateret dysbiose/utæt tarmslimhinde. Efter nogle måneder på mega-doser B, C og Q 10, har jeg nu mere energi, men jeg taber fortsat håret (har gjort det i 12 mdr.). Jeg er sat på en kur af en ernæringsterapeut (D.E.T.), og
har haft hjertebanken (autoimmun reaktion på ting, der drøner ud i blidet), og har af min læge fået diagnosen "stress", men jeg er ikke specielt stresset. Min "vej" har været hår og lang og af fejle noget, ingen kan sætte ord på, har været utroligt hårds, psykisk, økonomisk (har kostet min 20.000 kr. i div. behandlinger og undersøgelser indtil nu), forståelse for familien (den er udeblevet), har ofte været ved at give op?

Er der nogen, der har erfaringer med SensiStop og mave-tarmsygdomme?

Mvh
Dorthe





From: "Mai-Britt"
To: <home@mikaidt.dk>
Date: Sunday, 07 August 2005, 11:03 PM +0000
Subject: Besked fra SCD Website

Hej Mik Aidt

Har med interesse læst bogen"Bryd den onde cyklus" samt efterfølgeren, og hvad der iøvrigt er skrevet af indlæg på nettet bl.a mange, som du har skrevet. Dette har givet mig meget lyst til selv at tage hånd om min sygdom, og prøve at få det bedre, og i første omgang undgå anden medicinering end vedligeholdelsesdosis. Jeg har nogle spørgsmål til dig, som jeg håber du har tid og lyst til at svare på.
Har Colitis på 2. år, og er gået "delvis" i gang med kuren. Laver selv yoghurt, men synes det er svært at få en travl dagligdag til at hænge sammen med at skulle lave mandelmel og nogle af de brød, som iflg. kuren kan laves.
Prøver at se om det kan gå med speltmel. Bruger også spelt- og emmerpasta samt koger spelt i stedet for ris. Hvad siger din erfaring med disse gamle kornsorter? Jeg har fået det bedre, og har f.eks. ikke mavesmerter mere, men er bestemt ikke ovre et langvarigt udbrud af sygdommen, så hvis spelt m.v. ER dømt ude, så må jeg selvfølgelig også prøve med det.
Et andet spørgsmål drejer sig om sukker. Der tales om at man skal undgå raffineret sukker, men hvad med uraffineret sukker, som f.eks. Muscovada-sukker. Kan det bruges?
Håber du kan hjælpe mig videre.

Venlig hilsen
Mai-Britt Jensen





Hej Mai-Britt,

Tillykke med din beslutning om at tage ansvaret for dit helbred i egne hænder. Det er en stor og vigtig beslutning.

For at starte bagfra med dine spørgsmål: Du skal undgå ALT sukker. Alt. Også det som skjuler sig i forskellige forklædninger, eksempelvis laktosen (mælkesukker) i mange oste, etc. Stivelse er fordøjelsesmæssigt set også en sukker-art, og det er primært DERFOR at pasta, ris, hvede, spelt, m.m. er på minuslisten.

I det hele taget er det, som din bevidsthed skal kredse omkring ikke så meget hvorvidt du får lavet hjemmelavet yoghurt eller ej, men at du undgår sukker og stivelse så meget du overhovedet kan - og ihvertfald undgår at indtage det i de mængder, som danskere normalt spiser det.

Alting afhænger af i hvilken fase af sygdommen du er, så jeg kan ikke komme med nogen "færdige svar" til dig. Men generelt og i forhold til SCD vil jeg sige at både spelt- og emmerpasta er "no way"!


mvh Mik





From: "Hanne Aaby"
To: <home@mikaidt.dk>
Date: Monday, 13 June 2005, 12:04 PM +0000
Subject: Ang.: Colitis ulcerosa og ernæring


Hej

Efter at have haft et kraftigt udbrud af colitis ulcerosa efter 10 år uden symptomer mailede jeg til Læge Carsten Vagn-hansen og fik 4 timer efter et uddybende svar.
Han anbefalede Vita Biosa, olivenblads ekstrakt , calcium- magnesium, de 8 essientielle sukkerstoffer samt diæt.

Da jeg 4 uger senere skulle til undersøgelse, var der intet tegn på blødninger, og der har intet været siden.

Jeg har lånt bøgerne: Bryd den onde cyklus og Fortsæt den gode cyklus, men har lavet min egen kur.

Jeg tåler nemlig godt Thieses økologiske yoghurt (0,5 %) og jeg tåler også gluten i mild form. Ikke som hvedemel, men godt som havregryn, bulgur, rug og spelt.
Så mit forslag er, at når dit udbrud er helt ovre, så prøv dig frem med én madvare ad gangen, for på den måde kan du hurtigt se, hvad du ikke tåler.

Dette fik mig til at efterlyse en ernæringsrådgiver på Fyn, men der var ingen. Så fik jeg kontakt med Ernæringsrådgiver Marianne Fjordgård, der underviser på Ernæringsterapeut-uddannelsen i Kbh, og får hende nu til at komme 5 weekender til Odense og undervise i ernæring, forebyggelse og behandling af sygdomme og bl. a Morbus Chron og Colitis Ulcerosa.

Hvis nogle skulle være interesseret i at deltage i disse 5 weekendkurser, er der stadig ledige pladser og I kan tilmelde jer ved at gå ind på min hjemmeside, og finde min mailadresse eller tlf. nr. : www.123hjemmeside.dk/aaby Alle 5 kurser koster kr. 5.000,- med undervisning lørdag og søndag kl. 10.00- 18.00

Jeg har oplevet at kosten har en virkelig stor betydning ved Colitis Ulcerosa, og den psykiske balance også skal være iorden. Derudover er der en del kosttilskud og naturlægemidler, der har en virkelig god virkning.

Håber lægerne en dag vil rådgive i dette. Jeg ringede til egen læge allerede 1 måned før jeg fik tid ved speciallæge, og hun gav mig overhovedet intet råd eller forslag til egen behandling. Hvorfor ikke? Læge Carsten Vagn-Hansen kendte udmærket til egen behandling af Colitis Ulcerosa.
Mon læger og politikere er klar over, HVOR mange penge penge og menneskelige lidelser og sygdomme der kunne spares, hvis vi fik informationer om egen behandling og hjælp til det?? Det ville være mange millioner.

Mange fynske hilsner   Hanne Aaby






From: "Mogens"
To: <home@mikaidt.dk>
Date: Saturday, 4 June 2005, 1:22 PM +0000
Subject: Symbioflor og let yoghurt


Hej.
Har været symptomfri et par år på kuren.
Har lige haft et tilbagefald, en månedstid 4-5 gange på toilet om dagen.Og
nåde at tabe mig 4 kg,Kun lidt blod.
Men så købte jeg mælkesyrebakterie frysetørret. (symbioflor) er navnet.
Dagen efter helt normal afføring spiste 3 om dagen 15min før jeg skulle
spise.
Og spiser dem stædig værdag.og har det godt.Har taget 5 kilo på igen.
Når jeg laver yoghurt.Køber jeg bare 1liter yoghurt i brugsen,og stiller
den i termostatstyret kasse jeg har bygget.
26 timer efter har jeg laktose fri yoghurt lige til at spise.Let, ikke?
Mvh mogens.







From: "Charlotte"
To: <home@mikaidt.dk>
Date: Friday, 22 April 2005, 12:37 AM +0000
Subject: Besked fra SCD Website

Hej !

Jeg har colitis ulcerosa, og er i dag blevet foreslået Imurell-behandling. Det har jeg det rigtig skidt med. Nu må jeg gøre noget selv. Jeg har bøgerne "Bryd den onde Cyklus" samt "Fortsæt den gode cyklus", og jeg har nu fundet en side på nettet omhandlende samme emne, og her fandt jeg din adresse. MEN jeg undrer mig over, at siden ikke er opdateret siden juni 2004. Kuren/diæten er vel stadig okay, ik? ER der noget nyt, jeg bør vide ?? Har du det stadig okay uden medicin ????? 

Med venlig hilsen

Charlotte J


 

Hej Charlotte,

Tillykke med din beslutning. Jeg kan på det varmeste anbefale de to bøger. Og at du også selv studerer videre ved at søge informationer og gode råd på nettet, i mailinggrupper, m.m.

Det allervigtigste ved den beslutning er, at du dermed har taget, er beslutningen om at tage ansvaret for dit helbred i egne hænder.

"Trust your own gut-feeling" - som de siger på engelsk. "Stol på din egen tarmfornemmelse"!   >> "Sæt dig ind i sagerne - og gør så det, som du finder ud af og fornemmer er rigtigt for DIG!"

www.scdiet.org ER blevet opdateret mange gange siden 2004, men måske ikke lige forsiden, eller dén bestemte side, du har været inde på.

Senest har SCDiæten fået en masse omtale og "publicity" i USA, fordi Pearl Jams guitarist har stillet sig offentligt frem og fortalt verdenspressen, hvordan SCD har hjulpet ham til at blive rask.

 

> Kuren/diÊten er vel stadig okay, ik?

Det er den. Som antydet ovenfor er diæten ALENE ikke nødvendigvis tilstrækkeligt til den komplette helbredelse, men den vil - i langt de fleste tilfælde - bringe dig et godt stykke ad vejen. Måske vil du finde ud af at du har brug for justeringer eller yderligere stramninger, og du vil også finde ud af, at du må kigge på andre ting i dit liv, såsom mineral- og vitamintilskud, vand-indtagelse, søvn, motion, etc. (Se denne her side)

 

>ER der noget nyt, jeg bør vide ??

Der kommer hele tiden nyt - også på forskningsområdet. Men der er ikke lige noget afgørende nyt som jeg kan komme i tanke om er sket inden for de sidste par år i forhold til SCD.

Seneste nyt her hos mig personligt er, at jeg har besluttet mig for at melde mig ud af Colitis-Crohn Foreningen. For DER hører man ihvertfald ikke noget nyt. Udover hvad medicinalindustrien har udviklet af produkter, som de gerne vil sælge os.

Jeg har været medlem siden midt i 1990erne, og har aldrig kunnet forstå, hvorfor man i foreningen ikke ønsker at fortælle sine nye medlemmer om de mange gode erfaringer, folk har haft med SCD. Jeg opretholdt alligevel mit medlemskab, for se om der skulle ske noget nyt eller en ændring i deres negative indstilling til at kosten skulle have en betydning, men det har ikke været tilfældet.

 

>Har
>du det stadig okay uden medicin ????? 

Ja. Ikke bare "okay". Jeg har en helt og aldeles perfekt tarm - efter hvad jeg kan se, når jeg er på toilettet. (Jeg har ikke været til nogen form for undersøgelse siden 1996, hvor jeg helt og aldeles meldte mig ud af "læge-systemet"). Jeg startede på SCD i august 1996 og har dermed snart ni års jubilæum. Dette mit ottende år er det første år, hvor jeg - efter ikke at have set noget til sygdommen de sidste fire-fem år - er begyndt at slække lidt på diæten og ENGANG i mellem at spise lidt brød, ris, eller lignende. Det begyndte på en rejse i Indien (www.mikaidt.dk/india), hvor man spiser en kost, som gjorde at jeg ofte kun havde valget mellem at gå på kompromis med diæten eller sulte.

Jeg regner ikke med at se noget til min colitis nogensinde igen. Og tænk dig: jeg som har haft læger, der kiggede mig dybt i øjnene og med rynkede bryn sagde: "Du har fået en kronisk sygdom, og det vil kun blive værre fra nu af, indtil du skal opereres...". De aner ikke hvad de taler om, vores kære læger. Og hvor er det trist, at så mange mennesker kommer under skalpellen og får stomi, måske uden at det overhovedet havde været nødvendigt.

Ønsker dig alt mulig held og lykke med SCD. Skriv/ring gerne, hvis du vil høre mere.

mvh Mik



From: "Bjørg"
To: <home@mikaidt.dk>
Date: Fri, 29 Oct 2004 15:11
Subject: kefir

Jeg kom tilfældigvis til at se denne gruppe og undres på hvorfor dem der har problemer med tarmen ikke drikker kefirmælk der indeholder langt flere af de nyttige bakterier end yougurt og smager bedre. Jeg fremstiller kefir af mælk og kefir svampen og det er mangen gode resultater med dem der har tarmsygdommer og indtager kefir mælk.

beste hilsener Bjørg

 




From: "Inge Bang"
To: <home@mikaidt.dk>
Date: Thu, 22 Jul 2004 23:53
Subject: til SCD-brevkassen: Homøopatisk medicin

Kære alle

Homøopatisk medicin har gjort mig medicin- og symptomfri.

Jeg har CU og har fulgt diæten i snart to år - har det godt med den men kunne ikke slippe af med den ene Asacol-stikpille, jeg tog dagligt. Når jeg forsøgte at trappe ned efter en periode uden blødning, fik jeg altid tilbagefald.

For 3 måneder siden hørte jeg om en homøopat, der efter sigende kunne kurere CU-patienter. Jeg opsøgte hende og har været uden Asacol og uden blødning siden!

Jeg startede på en kur mod betændelsen samt rigelige mængder af mineraler og vitaminer. Efter et par måneder var betændelsen definitivt væk og jeg tager nu forskellige kosttilskud, der bl.a. opbygger min tarm, styrker mit kredsløb og hæver mit blodsukker. (Det er bevidst, jeg ikke skriver hvilke homøopatiske produkter jeg får, da det vil variere fra person til person.)

Jeg følger stadig SCD i store træk og har tænkt at gøre det i et års tid, hvorefter jeg forhåbentlig kan spise lidt kartofler og rugbrød m.m. - men giftstoffer som hvidt brød og hvidt sukker kommer dog aldrig i mine tarme igen.

Min energi er vendt tilbage, jeg føler mig rask - ja indimellem kniber jeg mig selv i armen, for sagde lægen på sygehuset ikke, at CU er en kronisk sygdom??

Homøopaten der har hjulpet mig er Ruth Olsen, telefon: 4871 2630

Bedste hilsener fra Inge








Subject: SDC-link
From: "Claus Hancke"
To: <home@mikaidt.dk>
Date: Sun, 30 May 2004 22:11:34

Kære Mik

Min kompliment til http://www.scdiet.org/dk/scd013.html, som jeg gerne vil linke til, hvis det er i orden med dig.
Jeg har i de sidste 17 år været på kursus i USA hvert halve år, og fik i sidste uge af min gode kollega Ron Hoffman anbefalet websitet til gavn for mine Chron- og Colitis patienter (og mange andre).
Så hvis du ikke har noget imod det, vil jeg lave et link fra www.iom.dk
Tak og venlig hilsen
-Claus H

Claus Hancke
Speciallæge i Almen Medicin
Institut for Orthomolekylær Medicin
Lyngby Hovedgade 37
2800 - Kgs.Lyngby
www.iom.dk






Subject: Yoghurtmaskine
From: "Lene"
To: <home@mikaidt.dk>
Date: Wed, 26 May 2004 10:34:35

På foranledning af siden www.scdiet.org har jeg købt en yoghurtmaskine i Tyskland, men er ærlig talt lidt skuffet. Temperaturen overstiger 50 gr C endskønt den burde være omkring 42 - dette præciseres netop på siden. Yoghurtmaskinen kan derfor ikke anbefales.
Venlig hilsen
Lene






Subject: Læserbrev til brevkassen
From: "Bodil"
To: "home@mikaidt.dk"
Date: Wed, 5 Nov 2003 12:22:26

Kære alle

Jeg er 48 og har lidt af ulcerøs colitis i årevis og er nu blevet truet med operation inden for en horisont på 2 år, hvad jeg naturligvis gerne vil undgå. Igennem årene har jeg afprøvet diverse kostkure (fx udeladelse af gær og andet, der fremmer svampevækst, og kost baseret på syre/base-teori) fra naturlæger og andre - dog uden positivt resultat. Jeg har altid ment, at der måtte kunne gøres noget igennem kosten. Fælles for kostkurene er imidlertid, at de alle har indeholdt stivelse i form af fx havregrød, havresuppe, brød med kerner eller kartofler.

Apropos kernebrød – så er det ifølge kloakarbejdere netop brødkerner, der er en medvirkende årsag til tilstopningen af vores kloaksystemer, dvs. raske mennesker kan heller ikke fordøje dette opreklamerede påfund.

Diverse læger har ikke været enige i, at der kunne gøres noget igennem kosten. Senest har jeg konsulteret en diætist med mange års erfaring fra hospitalsvæsenet. Formedelst 1.000 kroner udarbejdede hun en aldeles værdiløs kostplan, selv om hun indrømmer, at hun ikke tidligere har arbejdet med patienter med den type sygdom.

Jeg føler trang til stærkt at advare mod disse formodentligt velmente kostplaner. Diætistens kostplan adskiller sig ikke væsentligt fra, hvad jeg tidligere har prøvet. Den indeholder stivelse i stride strømme og forbyder mig nærmest at spise frugt, fordi frugt indeholder fruktose. Den svælger i morgenmadsprodukter, grovbrød, rugbrød, pasta, ris, kartofler, kærnemælk, Gaio, Cultura, saftevand, te og kaffe m.m. – kort sagt masser af stivelse og laktose tilsat lidt sukker. En anden svaghed ved diæten er kombinationen af væske og mad. Min erfaring siger mig, at indtagelse af kold væske ikke bør finde sted samtidig med spisning, fordi det virker som en slukning af forbrændingen, dog bør visse piller (fx kalktabletter) indtages med vand i forbindelse med et måltid. Det er heller ikke nogen god ide at indtage et sent aftensmåltid, som diæten også foreskriver. Fordøjelsessystemet skal simpelthen have ro.

På et tidspunkt nævnte jeg bogen om den specifikke kulhydratdiæt for diætisten. Jeg havde på det tidspunkt bestilt bogen, men endnu ikke modtaget den. Diætisten afviste den med henvisning til en læge på Rigshospitalet, der skulle have sagt, at den ikke var videnskabeligt bevist og i øvrigt baserede sig på et enkelt tilfælde. Det videnskabelige i diætistens eget diætforslag blev ikke underbygget. Diætisten anerkendte heller ikke økologiske/biodynamiske fødevarer, fordi der ikke fremgår "fedtenergiprocenter" af varedeklarationerne.

Jeg har nu indledt behandling af mig selv efter den specifikke kulhydratdiæt. Jeg indtager så store doser medicin, at jeg nok får vanskeligt ved at mærke forskel, men håbet er der stadig. Jeg får dagligt 50 mg Prednisolon (under nedtrapning endnu en gang), 150 mg Imurel (kemotabletter) og 1600 mg Asacol. Jeg er overfølsom over for Salazopyrin. Som barn kunne jeg ikke fordrage at få serveret stegt flæsk med persillesovs og kartofler, fordi jeg vidste, at jeg ville have hovedet fuld af betændte knopper næste dag. Diætens smør har jeg derfor udskiftet med planteolier og fiskeoliekapsler, og fedt bortskæres i det hele taget.

Jeg har været medlem af patientforeningen i årevis, men jeg synes ikke, at jeg har fået noget fornuftigt ud af det. Medlemsbladet siger ikke mange ord om kostens betydning, men derimod en hel del om T-pouch-operationer og andre operationsmetoder. Så også her forekommer det mig, at der er gået beton i tilgangen til emnet. Burde man ikke i stedet belyse, hvad vi selv kan gøre for at undgå disse belastende og uoprettelige
operationer?

Kærlig hilsen Bodil




Subject: [scd-dk] Ny pΠsiden
From: "scd-dk" <scd-dk@yahoogroups.com>
Date: Tue, 04 Nov 2003 14:41:55 -0000

Hej alle!
Jeg er en pige på 26 år med MC. Jeg har siden jeg fik konstateret det
som 19 år været ret uheldig, hvilket gør at jeg i dag kun har en halv
tyndtarm tilbage og ingen tyktarm. Jeg har derfor stomi hvilket jo er
en vidunderlig opfindelse.
Nå men til det mest uheldige... Den remicade jeg har fået, som plejer
at virke helt perfekt er desværre holdt op med at virke.
Så nu til jer derude... Er der ikke nogen der har held med et eller
andet? og hvad? Alternativt, kostomlægning eller andet?
Jeg håber virkelig, at der er nogen der kan hjælpe... trænger til
lidt hjælp, som ikke hedder prednisolon. :-)
Kærlig hilsen Lise

Subject: Re: [scd-dk] Ny pΠsiden
From: "mik aidt" <home@mikaidt.dk>
Date: Tue, 04 Nov 2003 16:53:46

Hej Lise,
Jo, der ER faktisk adskillige, som "har held med et eller andet". Det er en længere snak, og jeg vil anbefale dig at starte med selv at bladre rundt på internettet og snuse til de mange forskellige websites, der findes om emnet - (hvis du ikke forlængst HAR gjort det?).
Det første og helt grundlæggende skift, der skal ske, hvis du vil videre / ud af den nedadgående cyklus, er at du må tage ansvaret for din krops helbred og dine tarmes tilstand tilbage i egne hænder. Lægernes svar kan du ikke bruge til meget, for som du på sørgeligste vis har måttet konstatere, kender de ikke nogen kur for crohns/colitis. Selvom lægerne prøver at give indtryk af noget andet, famler de nøjagtigt lige så meget på dette område som alle de "alternative" gør.
Med andre ord: det handler om at bruge tid på at sætte sig ind i tingene og drage sine egne konklusioner. Dén proces starter på internettet.
Der er mange "krejlere" på nettet, der råber om kur og helbredelse. Dem skal du ikke nødvendigvis lytte til, men måske heller ikke nødvendigvis afvise. Ingen har endnu det den definitive løsning på dette problem med tarmbetændelse, der går i "selvsving", men at der ER måder at helbrede sig selv på, det er der hundredtusinder af mennesker, som har haft held med.
Så måske den vigtigste viden, du hermed skal have er, at: ja, der er håb! Der ER en vej ud af betændelseshelvedet.
Men som sagt - at finde den er en meget individuel og personlig proces, som du selv må tage hul på ved at sætte dig på skolebænken foran din computerskærm. Og så begynde at skrive sammen med folk og lære af deres erfaringer.
KH Mik




Subject: [scd-dk] Crohn & Glycoernæring!! Fantastiske resultater.
From: "scd-dk" <scd-dk@yahoogroups.com>
Date: Tue, 4 Nov 2003 16:29:01

Hej Alle

Jeg har haft Crohn de sidste 8 år, og er blevet opereret to gange i den periode, resten af sygdomshistorien kan du læse nederst i mailen, da den er mindre væsentlig her!

I dag er jeg uden medicin på 7. måned, uden smerter, og hvorfor?? Jo
fordi jeg har eksperimenteret med mange alternative ting lige siden
lægerne gav mig det råd at krydse fingre når nu jeg skulle ud af
Prednisolonen!!!! Dette kunne jeg ikke leve med.

Svaret hedder Glyco-ernæring, en opdagelse der af forskere betegnes som
største opdagelse siden man fandt ud af, og grundlagde vitaminernes
betydning for vores krop! Og hvordan er det nu med vitamintilskud i dag?
(et verdensomspændende foretagende i mere end 10.000’er af udgaver).
Forskningen bygger på at vi i vores daglige kost på grund af
storproduktion ikke får dækket vores behov for disse 8 essentielle
sukkerarter, der ikke skal være energigivende, men simpelthen nødvendige
for vores cellers opbygning og daglige funktion.

Jeg hoppede på vognen med det samme, da jeg fik lejlighed til at blive
forhandler af Aloe Vera fra det Verdensomspændende selskab FLP, der i
dag har patent på den stabiliseringsproces der bevirker at Aloe’en
bibeholder sin fantastiske virkning, og i dag har jeg ikke fortrudt et
eneste øjeblik. Dette vil jeg gerne hjælpe alle Jer med også at få
kendskab til, da Aloe Vera Gel’en (også kaldet Aloe Vera Juice)
indeholder alle disse 8 sukkerarter! Manglen på disse er ifølge nyeste
forskning meget sandsynligt en vigtig mangel, og dermed mulig årsag i
sygdommene Colitis, Crohn, Multiple Sklerose, Ledegigt, Downs-syndrom,
dampbørn og andre ”celle-sygdomme” altså sygdomme som vi altid har
vidst, er forårsaget af en fejlkommunikation i vores celler!

Har du lyst til at høre mere om dette, og hvad Aloe Vera kan gøre for
dig?? Så kontakt mig helt uforpligtende og hør mere!


Herlige hilsner

Hjemmeside1000.dk
Mads Mellergaard, Indehaver
Abelsvej 6 - 4750 Lundby

T: 30 254 254
M: mads@hjemmeside1000.dk
W: www.hjemmeside1000.dk


Sygdomshistorien: Jeg har været indlagt 5 måneder i perioder, og været
igennem alle de dejlige præparater Prednisolon, Entocorde osv. Jeg har
prøvet mange ting, blandt andet SCD i 2,5 år holdte jeg 100% !! Det var
hårdt, men ufattelig dejligt at opleve en periode uden smerter. Desværre
slap min tålmodighed op efter de 2,5 år, og jeg fik aldrig taget mig
sammen til at påbegynde diæten igen. Dette medførte tilbagevendende
smerter, og senest Prednisolon-behandling igen for 1,5 år siden.




Subject: Re: [scd-dk] Crohn & Glycoernæring!! Fantastiske resultater.
From: "scd-dk" <scd-dk@yahoogroups.com>
Date: Tue, 04 Nov 2003 17:36:23

Det lyder interessant, det om glycoernæring. Det minder mig om den forholdsvis nye orthomolekylære psykiatri, fint ord!
Det er selvfølgeligt vigtigt at tilføre kroppen de nødvendige næringsstoffer og kroppen skal også være i stand til at optage dem.
Min egen moder led af cøliaki (intolerans overfor gluten) i en lang årrække, hvilket bl.a. giver underskud af B-vitaminer, hvis der ikke sættes ind med en glutenfri diæt, før lægerne fandt ud af det.
I stedet for blev hun i årevis fejlbehandlet som manio-depressiv. Nu har hun sågar også fået dissimineret sclerose.
Så jeg vil helt klart nævne glycoernæring for hende.
Men hvordan kan det have betydning for downs syndrom? Jeg troede, at det var en kromosom-fejl som resulterede i mongolisme. Men det er måske moderen, som skal modtage glycoernæringen før og under graviditeten for at undgpå at få et barn med downs syndrom?

I øvrigt vil jeg nævne til den pige, som skrev, at remicade ikke virker på hende mere, at kosttilskuddet melatonin har gjort underværker for mig. Jeg læste tilfældigt om det på internettet, da jeg stod overfor at skulle have fjernet tyktarmen, og at tage det kosttilskud har reddet min tyktarm indtil nu.
Jeg tager 3 mg. hver aften.

Venlig hilsen
H





From: "Inge"
Delivered-To: mailing list scd-dk@yahoogroups.com
Date: Mon, 7 Apr 2003 11:03:48
Subject: [scd-dk] Ny i flokken

Kære alle,

Jeg er ny i flokken og har haft stor glæde af scdiet.org-hjemmesiden og andres beretninger om, hvordan I tackler jeres sygdom i stort og småt
Min historie er kort fortalt, at jeg for ca. 2 år siden begyndte at bløde fra endetarmen, og det følgende år blev jeg flere gange - både af egen læge og af en specialist (efter kikkertundersøgelse) sat i behandling for hæmorider. Jeg blødte bare kraftigere og kraftigere. Jeg opsøgte en anden specialist, fik en kikkertundersøgelse igen og han fik mistanke om colitis ulcerosa og sendte mig til Køge sygehus, hvor jeg hurtigt fik diagnosen og nu går til kontrol.
Jeg fik som mange andre beskeden: Dette er en kronisk sygdom, når du har udbrud kan du få binyrebark-hormon, og når den medicinske behandling ikke længere er nok, kan vi fjerne din tarm, og så er du helbredt - halleluja. Og det er ligegyldigt hvad du spiser og hvordan du iøvrigt lever dit liv - du kan bare sætte dig og vente på, at det bliver værre.
Predison-pillerne fik hurtigt blødningen til at holde op, hvilken lettelse efter et år med konstant blødning, og jeg nød det bare, spiste lidt sundere men gik ikke på diæt. Så begyndte det selvfølgelig at bløde igen og jeg krøb til korset. Nu har jeg været på diæten siden nytår, har haft et par småudbrud som er blevet slået tilbage med asacol. Jeg har det bedre og bedre, kan tage på i vægt for første gang nogensiden, er sluppet af med bumser i ansigtet for første gang siden puberteten, har mere energi og tror på en fremtid MED en velfungerende tarm.
Jeg har besluttet mig for at være på diæten i et år fra sidste udbrud. Gu´ er det besværligt men jeg er overbevist om, at det er besværet værd.
 
Bedste hilsener fra Inge 

 


From: "Thomas"
To: <home@mikaidt.dk>
Subject: Sensistop
Date: Sun, 9 Feb 2003 15:21:04

Hej alle

Er der nogle, der har pøvet det homøopatiske middel Sensistop?
(tjek evt. www.sensistop.dk). Det lyder meget spændende, men jeg har kun hørt fra én, der har prøvet det, og det havde ikke nogen effekt på hendes CU. Det koster kr. 1.975,- så jeg ville meget gerne høre fra nogle med erfaringer med det inden jeg selv forsøger.

Mvh
Thomas







Ældre breve:
     
2000–2002
      1999
      1997–1998



Dansk startside

Engelsk startside